🎙Χρονομπαούλο: Όταν Έλληνες τραγουδιστές ερμήνευσαν τραγούδια για τον Έβρο

Σε αυτήν την ανάρτηση γυρίζω το χρόνο πίσω και βάζω μουσική στο τέρμα την αγαπημένη playlist που έχω φτιάξει με τον αγαπημένο, το καλύτερο παιδί της ελληνικής μουσικής, Γιάννη Πλούταρχο. Κάπου εκεί παίζει ένα τραγούδι που στάθηκε η αφορμή να γραφτεί, αυτή η ανάρτηση. Μετά από ψάξιμο βρήκα ελάχιστα αλλά ιδιαίτερα κομμάτια. Τραγούδια για τον Έβρο. Όχι τα παραδοσιακά, τα δικά μας, εδώ του τόπου μας αλλά τραγούδια για τον Έβρο που ερμήνευσαν επώνυμοι Έλληνες τραγουδιστές. 

Δημήτρης Μητροπάνος, Στέλιος Διονυσίου, Γιάννης Πλούταρχος, Γιώργος Τσαλίκης. Τέσσερις τραγουδιστές που καταφέρνουν και ερμηνεύουν μοναδικά τα τραγούδια που τους γράφτηκαν και κάνουν περήφανο τον Έβρο. Και οι τέσσερις τους, έχουν επισκεφθεί τον Έβρο, είτε έχουν υπηρετήσει τη "μαμά" πατρίδα εδώ είτε ήρθαν σε περιοδεία. 
Το 1999 ο Στέλιος Διονυσίου κυκλοφορεί το album "Επιβάλλεται" από την MINOS EMI. Ανάμεσα στα λαϊκά κομμάτια ξεχώρισε το ντουέτο "Ορεστιάδα" με το Γιάννη Πλούταρχο. Το κομμάτι είναι σε στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη και σε μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ορεστιάδα - Στέλιος Διονυσίου & Γιάννης Πλούταρχος

Το 2002, ο Γιώργος Τσαλίκης κυκλοφορεί το δίσκο «Για σένα ξενυχτάω» από τη δισκογραφική Nitro Music. Στον δίσκο περιλαμβάνονται δεκατέσσερα τραγούδια ανάμεσα σε αυτά και η επιτυχία με τίτλο «Στον Έβρο» σε στίχους Πάνου Φαλάρα και μουσική Βασίλη Κελαϊδη. 
Στον Έβρο - Γιώργος Τσαλίκης

Το 2003 κυκλοφορεί από τη Sony, ο δίσκος με τίτλο «Δική μου η χαρά» σε στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη, όπου έντεκα ξεχωριστοί τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια του γνωστού στιχουργού. Ο Μητροπάνος τραγούδησε ένα από τα ωραιότερα αυτής της σειράς, το «Αλεξανδρούπολη μεριά», το οποίο αφιερώθηκε από το στιχουργό στον παιδικό του φίλο από την Αλεξανδρούπολη, Δημοσθένη Δούκα. Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε στις Φέρες και κατοικεί μέχρι και σήμερα στο χωριό Κοίλα. Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπηρετεί την μαμά πατρίδα, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας παραμένει για αρκετά χρόνια στην πόλη, όπου και γνωρίζει τον πρώτο του έρωτα. 

Αλεξανδρούπολη Μεριά - Δημήτρης Μητροπάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.