Book Review: Τα Bιβλία του Αίματος I - Clive Barker

Για τον Clive Barker δεν χρειάζονται συστάσεις. Αγγλικής καταγωγής, αν και ζει σήμερα στην Νέα Υόρκη, ο Clive Barker θεωρείται και είναι, όχι άδικα, ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων φαντασίας και τρόμου. Εμφανίστηκε στο χώρο με τη συλλογή διηγημάτων «Τα Bιβλία του Αίματος», η επιτυχία των οποίων τον έκανε αμέσως διάσημο. Στην Ελλάδα, ο πρώτος τόμος «Τα Bιβλία του Αίματος» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1994, από τις εκδόσεις Τρίτων. Από το 1997, τα βιβλία του Clive Barker έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bell και εκδόσεις Οξύ. Παράλληλα με τη λογοτεχνία, ο συγγραφέας, δραστηριοποιήθηκε και στον κινηματογράφο, με την πιο πετυχημένη του ταινία να είναι ο Hellraiser

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Clive Barker
β) Τίτλος: Τα Bιβλία του Αίματος
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΟΞΥ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το όνομα του συγγραφέα, δεν μου ήταν άγνωστο. Γνώριζα πολύ καλά ποιος ήταν, αν και ποτέ δεν είχε πέσει βιβλίο του στα χέρια μου. Έχω δει όμως ταινίες του, και συγκεκριμένα όλη την τριλογία Hellraiser, η οποία και μου άρεσε. Στην προσωπική μου βιβλιοθήκη, ο Clive Barker, μέχρι πρότινος δεν είχε θέση, παρόλο που τα βιβλία του έπεφταν στην αντίληψη μου, σε σχετικές εκθέσεις βιβλίων, που επισκεπτόμουν κατά καιρούς. Τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων, την γνώρισα μέσα από μια παρουσίαση βιβλίου, που έκανε, ο Ηλίας Φουντούλης στην εκπομπή για λογοτεχνικά βιβλία τρόμου, που παρουσιάζει στο Youtube. Ευτυχώς για εμένα, λοιπόν, η συλλογή αυτή, μετά από χρόνια, επανακυκλοφορεί. 

«Τα Βιβλία του Αίματος», είναι μια συλλογή διηγημάτων, με τις εκδόσεις Οξύ, να έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο ίδιο το βιβλίο. Αρχικά το εξώφυλλο είναι γεμάτο αίμα άλλωστε ο συγγραφέας έχει γράψει ιστορίες βαμμένες με αίμα. Αυτό που θα τραβήξει περισσότερο στο εξώφυλλο ωστόσο, είναι το όνομα του βασιλιά Stephen King, που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το όνομα του συγγραφέα τονίζοντας ότι «έχω δει το μέλλον του τρόμου και το όνομα του είναι Clive Barker»

«Τα Βιβλία του Αίματος» αποτελούνται από έξι σκοτεινές ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Κάποιες από αυτές αρκετά σκοτεινές, κάποιες άλλες βίαιες και κάποιες άλλες αηδιαστικές. Το βιβλίο του αίματος, Το τρένο του Μεσονυκτίου, Το Φλύαρο και ο Τζακ, Μπλουζ αίματος για ένα γουρούνι, Σεξ - Θάνατος και Αστροφεγγιά και Στους λόφους οι πόλεις

Στη συλλογή αυτή, ο Barker, καταφέρνει και προσφέρει στον αναγνώστη δυνατές στιγμές τρόμου, φαντασίας αλλά και μυστηρίου, μέσα από μόλις έξι ιστορίες. Ιστορίες μικρές, αλλά και μεγάλες, με την κάθε μία από αυτές να έχει διαφορετική κατάληξη. Άλλες θα τρομάξουν άλλες θα σας ταξιδέψουν στο κόσμο των νεκρών, κι άλλες θα σας βάλουν σε σκέψεις. Όλες οι ιστορίες είναι απίστευτα καλογραμμένες από τον συγγραφέα αλλά και πολύ καλά μεταφρασμένες από τον Γιάννη Πλεξίδα. Οι περιγραφές του συγγραφέα, άρτιες, μοναδικές αλλά και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικές, σε ταξιδεύουν σε σκοτεινά μονοπάτια. 

Σε αυτές λοιπόν τις ιστορίες, δε θα μπορούσαν να λείψουν πρωτίστως οι κακοί αλλά και οι καλοί. Οι νεκροί, τα ψευτομέντιουμ, οι στοιχειωμένες στάσεις τρένων, τα φαντάσματα και τα σκοτεινά πνεύματα. Σε όλες τις ιστορίες ο ρυθμός είναι γρήγορος, με τον συγγραφέα να μην κουράζει σε κανένα σημείο, με αποτέλεσμα οι σελίδες να γυρνάνε η μία μετά την άλλη. Προσωπικά δεν ξεχώρισα κάποια από αυτές. Η κάθε μία, διαφέρει από την άλλη και τα φινάλε αυτών, να είναι πέρα για πέρα, αντάξια όλων των ιστοριών. 

Εν κατακλείδι, το «Τα Βιβλία του Αίματος», διαβάστηκαν απνευστί μέσα σε δύο βράδια. Aπό τα καλύτερα διηγήματα που έχω διαβάσει ποτέ, με τον συγγραφέα να μην κουράζει σε κανένα σημείο. Στην πρώτη μου γνωριμία με τον Clive Barker, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη και σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο του Clive Barker μόνο μία φορά.  

Πλοκή: Η σαδιστική αντίληψη που καταθέτει για τον τρόμο ο Clive Barker θα σας κάνει να ανατριχιάσετε από την κορυφή ως τα νύχια. Οι ιστορίες που περιέχονται στα Βιβλία του αίματος θα χωθούν σε μια γωνιά της ψυχής σας και θα παραμείνουν πεισματικά εκεί όσο κι αν θέλετε να λυτρωθείτε από τις ιστορίες του, από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε την ανάγνωσή τους, θα έχουν ήδη αιχμαλωτίσει ένα κομμάτι της ψυχής σας που πλέον, ό,τι και να κάνει, δεν θα μπορεί να δραπετεύσει. Η σχεδόν ποιητική και λογοτεχνική πρόζα της γραφής του, η ποιότητά της, οι απόλυτα πειστικοί χαρακτήρες, το χιούμορ του, το γεγονός ότι όσα οραματίζεται ο συγγραφέας αποτυπώνονται αβίαστα στα κείμενα αυτά με μοναδικό κινηματογραφικό τρόπο, εθίζουν τον αναγνώστη κάνοντάς τον να παραδοθεί αμαχητί στις ιστορίες του μέχρι την τελευταία λέξη. Η καθεμία από τις ιστορίες που βρίσκονται στους έξι τόμους των Βιβλίων του αίματος θα αλιεύσουν από το υποσυνείδητό σας τους καλά θαμμένους και απωθημένους φόβους σας. Πρόκειται για μια επική συλλογή του μακάβριου. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε την ανάγνωση, είστε αναγκασμένοι να περπατήσετε στα σκοτεινά μονοπάτια της ύπαρξης που αφειδώς προσφέρει ο συγγραφέας. Το χειρότερο είναι ότι θα επιστρέφετε μαρτυρικά ξανά και ξανά σ’ αυτά τα μονοπάτια, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο του Clive Barker μόνο μία φορά.


4 στα 5
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.