Book Review: Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών - Μηνάς Τσαμπάνης

Ο Μηνάς Τσαμπάνης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Ο πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, από τις εκδόσεις Andy's Publishers. «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι το δεύτερο προσωπικό του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε, το 2017, από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Για τον Μηνά Τσαμπάνη μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Μηνάς Τσαμπάνης
β) Τίτλος: Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Είναι μεγάλη χαρά για μένα, να πέφτει στα χέρια μου ένα βιβλίο, από έναν συνάδελφο-νοσηλευτή. Προσωπικά τον τίτλο του βιβλίου τον είχα ακουστά, είχε πέσει στην αντίληψη μου βλέπετε, στην περσινή Έκθεση Βιβλίου, αλλά το προσπέρασα. Ένα χρόνο μετά, εν έτη 2018, το βιβλίο έρχεται ανέλπιστα στα χέρια μου, σαν δώρο. Ευκαιρία λοιπόν, να γνωρίσω τον συγγραφέα και τη γραφή του.

«Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» κάνει την εμφάνιση της, με ένα μαγικό εξώφυλλο και σε συνδυασμό με την περίληψη στο οπισθόφυλλο του, κεντρίζει άμεσα και τον πιο δύσκολο και απαιτητικό αναγνώστη. Το μπλε χρώμα κυριαρχεί, τόσο στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο όσο και στην ιστορία του βιβλίου. Σε ότι αφορά το εξώφυλλο αλλά και γενικά όλο το μυθιστόρημα και στην γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, οι εκδόσεις Ανάτυπο, έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. 

Κατά την Ελληνική Μυθολογία, η Νηρηίδα ή αλλιώς Βενθεσικύμη, είναι κόρη του θεού Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, θεά της θάλασσας. Η Νηρηίδα είναι η προσωποποίηση της ήρεμης θάλασσας και πάντα φιλική προς τους ανθρώπους. Επίσης κατά τη ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η "χαμένη" Ατλαντίδα, βυθίστηκε μυστηριωδώς, μετά και από την εισβολή των κατοίκων της στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ελλήνων και Ατλάντων. 

Στο μυθιστόρημα «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών», ο συγγραφέας Μηνάς Τσαμπάνης, καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε εκείνον τον άγνωστο πολιτισμό της Ατλαντίδα, συνδυάζοντας την ελληνική μυθολογία με την μυθοπλασία. Η ιστορία ξεκινάει με την αποφοίτηση της Ελπίδας, από το ΤΕΙ Νοσηλευτικής, έχοντας δίπλα της, τον έρωτα της ζωής της, Χριστόφορο, ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε από το στρατό, που υπηρετούσε ως φαντάρος. Οι δύο νέοι, θα γιορτάσουν την απόλυση και την ορκωμοσία, έχοντας στο πλάι τους μόνο φίλους. Όλα όμως θα αλλάξουν μετά το αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι δύο τους θα κινδυνέψουν να χάσουν την ζωή τους, ωστόσο η αιφνίδια παρέμβαση της Νηρηίδας θα αποβεί μοιραία, σωτήρια. Η Νηρηίδα θα μαγέψει τον Χριστόφορο, που από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει την ξανθιά κοπέλα με τα γαλάζια μάτια, θα αφήσει στην άκρη το ενδιαφέρον του για την Ελπίδα, που τόσο ήταν ερωτευμένος, μέχρι πρότινος. Μετά το ατύχημα, η Νηρήιδα θα έρθει κοντά με την Ελπίδα και το Χριστόφορο. Εκείνη θα γίνει φίλη με την Ελπίδα ενώ με τον Χριστόφορο, τα αισθήματα, φαίνεται πως είναι αμοιβαία. Όπως, όμως, σε όλες τις ιστορίες, πάντα υπάρχει ένας κακός. Στην ιστορία αυτή, ακούει στο όνομα Μαριήλ. Ποια είναι η Νηρηίδα και γιατί έσωσε την ζωή αυτών των δύο ανθρώπων; Τι σημαίνει για εκείνη ο Χριστόφορος; Έχουν μήπως συναντηθεί κάποτε, κάπου στο παρελθόν; Ποιος είναι ο Μαριήλ και γιατί έχει γίνει η σκιά της Νηρηίδας; Τι σχέση μπορεί να έχει η "Χαμένη" Ατλαντίδα με τους ήρωες της ιστορίας;

Ο συγγραφέας, με απλή και στρωτή γραφή, έχει καταφέρει να στήσει μια όμορφη ρομαντική ιστορία, καταφέρνοντας να μας ταξιδέψει στην Ελλάδα του χθες και στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία στην οποία συνδυάζει το μύθο για την Ατλαντίδα με την ελληνική μυθολογία και το μύθο για το Δωδεκάθεο, και τους Θεούς του Ολύμπου. Μέσα σε όλα αυτά, αναδεικνύει την ελληνική πραγματικότητα. Την κρίση που μαστίζει την χώρα αλλά και την ανεργία, αναφερόμενος μάλιστα στις ανάγκες που αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας. 

Όντας νοσηλευτής, ο Μηνάς Τσαμπάνης, κάνει αρκετές φορές λόγο, στο σύστημα υγείας, στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και στην άμεση και έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΑΒ, σε επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον αναφέρεται και στο έργο του προσωπικού υγείας, που θεωρείται και είναι λειτούργημα. Ο συγγραφέας, ως γνώστης της ιατρονοσηλευτικής επιστήμης, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, δίνει πληροφορίες στο αναγνώστη που αφορούν, φυσικά όλα τα παραπάνω. Σε κάποια σημεία μου άρεσε αυτό, σε κάποια άλλα το θεώρησα λίγο υπερβολή, ωστόσο δεν χαλάσαν την ροή και εξέλιξη της ιστορίας.      
   
Οι εναλλαγές στο παρελθόν και στο παρόν, ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε έναν άλλο πολιτισμό. Ο μύθος της Ατλαντίδας ζωντανεύει, και μαζί του ζωντανεύουν και οι κάτοικοι του. Εκεί ο συγγραφέας, με τις περιγραφές του, μας γνωρίζει την Ατλαντίδα και μας ξεναγεί στα κατατόπια της. Μας συστήνει τη Νηρηίδα, την κόρη του Ποσειδώνα, μια γυναίκα γεμάτη μόνο αγάπη και καλοσύνη για τον συνάνθρωπο της. Αλήθεια υπάρχουν σήμερα τέτοια άτομα γεμάτα μόνο αγνότητα στη ψυχή; 

Ο συγγραφέας στήνει περίτεχνα μια ιστορία ανάμεσα σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Φαινομενικά τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μια ιστορία γεμάτη με ελληνικά χρώματα (μπλέ και άσπρο) που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όπου μια ιστορία αγάπης, ζωντανεύει από το μακρινό παρελθόν. Μια ιστορία γεμάτη με δόσεις μυστηρίου, που θα κάνουν τον αναγνώστη να γυρνάει τη μία σελίδα μετά την άλλη. Μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι με ένα φινάλε αντάξιο της όλης ιστορίας.

Εν κατακλείδι, «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, μια όμορφη, συγκινητική ρομαντική ιστορία, γεμάτη μελαγχολία, προβληματισμούς αλλά και μύθους. Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, που συνδέονται μοναδικά με την ελληνική πραγματικότητα. Ένα βιβλίο γεμάτο, θάλασσα, ήλιο και γαλάζιο χρώμα...στοιχεία συνδεδεμένα άρρηκτα με την Ελλάδα. Μια ιστορία που θα "βυθίσει" τον αναγνώστη, σε ένα μαγεμένο και ονειρεμένο ταξίδι!!! Μια ιστορία γεμάτη Ελλάδα!!!

Πλοκή: O Χριστόφορος και η Ελπίδα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, βγαίνουν μια νύχτα για να γιορτάσουν την απόλυση εκείνου από το στρατό και την ορκωμοσία εκείνης ως νοσηλεύτριας. Στο γυρισμό, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε ένα φοβερό αυτοκινητικό ατύχημα. Ο θάνατος τους είναι σχεδόν σίγουρος όταν ξαφνικά, από το πουθενά εμφανίζεται η Νηρηίδα, μια λευκοντυμένη, πανέμορφη, ξανθιά κοπέλα με μάτια στο χρώμα της θάλασσας και σώζει τη ζωή τους. Ποια είναι η Νηρηίδα; Γιατί το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην ευτυχία του Χριστόφορου; Ποιος είναι ο αινιγματικός Μαριήλ που την ακολουθεί και την στοιχειώνει στο κάθε της βήμα; Ποια είναι τα Τρία Θαύματα; Αυτή είναι μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται από το μακρινό παρελθόν της Ελλάδας ολοκληρώνεται τραγικά στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία ποτισμένη με αίμα που θα ραγίσει καρδιές.


4 στα 5

Μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι... μια όμορφη, συγκινητική ρομαντική ιστορία, γεμάτη μελαγχολία, προβληματισμούς αλλά και μύθους. Ένα βιβλίο γεμάτο, θάλασσα, ήλιο και γαλάζιο χρώμα. Μια ιστορία που θα "βυθίσει" τον αναγνώστη, σε ένα μαγεμένο και ονειρεμένο ταξίδι!!! Μια ιστορία γεμάτη Ελλάδα!!! 📚 Από τον συνάδελφο νοσηλευτή Μηνά Τσαμπανη, «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» κυκλοφορεί από Εκδόσεις Ανάτυπο. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο και τη συνεντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#βιβλιοστιγμές#readgreekauthors#anatypobooks#summereading
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.