Book Review: Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών - Μηνάς Τσαμπάνης

15 Αυγ 2018

Ο Μηνάς Τσαμπάνης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Ο πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, από τις εκδόσεις Andy's Publishers. «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι το δεύτερο προσωπικό του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε, το 2017, από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Για τον Μηνά Τσαμπάνη μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Μηνάς Τσαμπάνης
β) Τίτλος: Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Είναι μεγάλη χαρά για μένα, να πέφτει στα χέρια μου ένα βιβλίο, από έναν συνάδελφο-νοσηλευτή. Προσωπικά τον τίτλο του βιβλίου τον είχα ακουστά, είχε πέσει στην αντίληψη μου βλέπετε, στην περσινή Έκθεση Βιβλίου, αλλά το προσπέρασα. Ένα χρόνο μετά, εν έτη 2018, το βιβλίο έρχεται ανέλπιστα στα χέρια μου, σαν δώρο. Ευκαιρία λοιπόν, να γνωρίσω τον συγγραφέα και τη γραφή του.

«Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» κάνει την εμφάνιση της, με ένα μαγικό εξώφυλλο και σε συνδυασμό με την περίληψη στο οπισθόφυλλο του, κεντρίζει άμεσα και τον πιο δύσκολο και απαιτητικό αναγνώστη. Το μπλε χρώμα κυριαρχεί, τόσο στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο όσο και στην ιστορία του βιβλίου. Σε ότι αφορά το εξώφυλλο αλλά και γενικά όλο το μυθιστόρημα και στην γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, οι εκδόσεις Ανάτυπο, έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. 

Κατά την Ελληνική Μυθολογία, η Νηρηίδα ή αλλιώς Βενθεσικύμη, είναι κόρη του θεού Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, θεά της θάλασσας. Η Νηρηίδα είναι η προσωποποίηση της ήρεμης θάλασσας και πάντα φιλική προς τους ανθρώπους. Επίσης κατά τη ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η "χαμένη" Ατλαντίδα, βυθίστηκε μυστηριωδώς, μετά και από την εισβολή των κατοίκων της στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ελλήνων και Ατλάντων. 

Στο μυθιστόρημα «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών», ο συγγραφέας Μηνάς Τσαμπάνης, καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε εκείνον τον άγνωστο πολιτισμό της Ατλαντίδα, συνδυάζοντας την ελληνική μυθολογία με την μυθοπλασία. Η ιστορία ξεκινάει με την αποφοίτηση της Ελπίδας, από το ΤΕΙ Νοσηλευτικής, έχοντας δίπλα της, τον έρωτα της ζωής της, Χριστόφορο, ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε από το στρατό, που υπηρετούσε ως φαντάρος. Οι δύο νέοι, θα γιορτάσουν την απόλυση και την ορκωμοσία, έχοντας στο πλάι τους μόνο φίλους. Όλα όμως θα αλλάξουν μετά το αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι δύο τους θα κινδυνέψουν να χάσουν την ζωή τους, ωστόσο η αιφνίδια παρέμβαση της Νηρηίδας θα αποβεί μοιραία, σωτήρια. Η Νηρηίδα θα μαγέψει τον Χριστόφορο, που από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει την ξανθιά κοπέλα με τα γαλάζια μάτια, θα αφήσει στην άκρη το ενδιαφέρον του για την Ελπίδα, που τόσο ήταν ερωτευμένος, μέχρι πρότινος. Μετά το ατύχημα, η Νηρήιδα θα έρθει κοντά με την Ελπίδα και το Χριστόφορο. Εκείνη θα γίνει φίλη με την Ελπίδα ενώ με τον Χριστόφορο, τα αισθήματα, φαίνεται πως είναι αμοιβαία. Όπως, όμως, σε όλες τις ιστορίες, πάντα υπάρχει ένας κακός. Στην ιστορία αυτή, ακούει στο όνομα Μαριήλ. Ποια είναι η Νηρηίδα και γιατί έσωσε την ζωή αυτών των δύο ανθρώπων; Τι σημαίνει για εκείνη ο Χριστόφορος; Έχουν μήπως συναντηθεί κάποτε, κάπου στο παρελθόν; Ποιος είναι ο Μαριήλ και γιατί έχει γίνει η σκιά της Νηρηίδας; Τι σχέση μπορεί να έχει η "Χαμένη" Ατλαντίδα με τους ήρωες της ιστορίας;

Ο συγγραφέας, με απλή και στρωτή γραφή, έχει καταφέρει να στήσει μια όμορφη ρομαντική ιστορία, καταφέρνοντας να μας ταξιδέψει στην Ελλάδα του χθες και στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία στην οποία συνδυάζει το μύθο για την Ατλαντίδα με την ελληνική μυθολογία και το μύθο για το Δωδεκάθεο, και τους Θεούς του Ολύμπου. Μέσα σε όλα αυτά, αναδεικνύει την ελληνική πραγματικότητα. Την κρίση που μαστίζει την χώρα αλλά και την ανεργία, αναφερόμενος μάλιστα στις ανάγκες που αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας. 

Όντας νοσηλευτής, ο Μηνάς Τσαμπάνης, κάνει αρκετές φορές λόγο, στο σύστημα υγείας, στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και στην άμεση και έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΑΒ, σε επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον αναφέρεται και στο έργο του προσωπικού υγείας, που θεωρείται και είναι λειτούργημα. Ο συγγραφέας, ως γνώστης της ιατρονοσηλευτικής επιστήμης, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, δίνει πληροφορίες στο αναγνώστη που αφορούν, φυσικά όλα τα παραπάνω. Σε κάποια σημεία μου άρεσε αυτό, σε κάποια άλλα το θεώρησα λίγο υπερβολή, ωστόσο δεν χαλάσαν την ροή και εξέλιξη της ιστορίας.      
   
Οι εναλλαγές στο παρελθόν και στο παρόν, ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε έναν άλλο πολιτισμό. Ο μύθος της Ατλαντίδας ζωντανεύει, και μαζί του ζωντανεύουν και οι κάτοικοι του. Εκεί ο συγγραφέας, με τις περιγραφές του, μας γνωρίζει την Ατλαντίδα και μας ξεναγεί στα κατατόπια της. Μας συστήνει τη Νηρηίδα, την κόρη του Ποσειδώνα, μια γυναίκα γεμάτη μόνο αγάπη και καλοσύνη για τον συνάνθρωπο της. Αλήθεια υπάρχουν σήμερα τέτοια άτομα γεμάτα μόνο αγνότητα στη ψυχή; 

Ο συγγραφέας στήνει περίτεχνα μια ιστορία ανάμεσα σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Φαινομενικά τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μια ιστορία γεμάτη με ελληνικά χρώματα (μπλέ και άσπρο) που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όπου μια ιστορία αγάπης, ζωντανεύει από το μακρινό παρελθόν. Μια ιστορία γεμάτη με δόσεις μυστηρίου, που θα κάνουν τον αναγνώστη να γυρνάει τη μία σελίδα μετά την άλλη. Μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι με ένα φινάλε αντάξιο της όλης ιστορίας.

Εν κατακλείδι, «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» είναι ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, μια όμορφη, συγκινητική ρομαντική ιστορία, γεμάτη μελαγχολία, προβληματισμούς αλλά και μύθους. Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, που συνδέονται μοναδικά με την ελληνική πραγματικότητα. Ένα βιβλίο γεμάτο, θάλασσα, ήλιο και γαλάζιο χρώμα...στοιχεία συνδεδεμένα άρρηκτα με την Ελλάδα. Μια ιστορία που θα "βυθίσει" τον αναγνώστη, σε ένα μαγεμένο και ονειρεμένο ταξίδι!!! Μια ιστορία γεμάτη Ελλάδα!!!

Πλοκή: O Χριστόφορος και η Ελπίδα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, βγαίνουν μια νύχτα για να γιορτάσουν την απόλυση εκείνου από το στρατό και την ορκωμοσία εκείνης ως νοσηλεύτριας. Στο γυρισμό, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε ένα φοβερό αυτοκινητικό ατύχημα. Ο θάνατος τους είναι σχεδόν σίγουρος όταν ξαφνικά, από το πουθενά εμφανίζεται η Νηρηίδα, μια λευκοντυμένη, πανέμορφη, ξανθιά κοπέλα με μάτια στο χρώμα της θάλασσας και σώζει τη ζωή τους. Ποια είναι η Νηρηίδα; Γιατί το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην ευτυχία του Χριστόφορου; Ποιος είναι ο αινιγματικός Μαριήλ που την ακολουθεί και την στοιχειώνει στο κάθε της βήμα; Ποια είναι τα Τρία Θαύματα; Αυτή είναι μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται από το μακρινό παρελθόν της Ελλάδας ολοκληρώνεται τραγικά στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία ποτισμένη με αίμα που θα ραγίσει καρδιές.


4 στα 5





Μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι... μια όμορφη, συγκινητική ρομαντική ιστορία, γεμάτη μελαγχολία, προβληματισμούς αλλά και μύθους. Ένα βιβλίο γεμάτο, θάλασσα, ήλιο και γαλάζιο χρώμα. Μια ιστορία που θα "βυθίσει" τον αναγνώστη, σε ένα μαγεμένο και ονειρεμένο ταξίδι!!! Μια ιστορία γεμάτη Ελλάδα!!! 📚 Από τον συνάδελφο νοσηλευτή Μηνά Τσαμπανη, «Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών» κυκλοφορεί από Εκδόσεις Ανάτυπο. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο και τη συνεντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#βιβλιοστιγμές#readgreekauthors#anatypobooks#summereading
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (15) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (400) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (31) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (1) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (174) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (256) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (240) Κριτικές Ταινιών (148) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (160) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (29) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (163) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (24) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)