Book Review: Το ταξίδι της Ελπίδας - Μαρία Τζιρίτα

Το μυθιστόρημα «Το ταξίδι της Ελπίδας» είναι το ένατο κατά σειρά βιβλίο της Ελληνίδας συγγραφέας, Μαρία Τζιρίτα. Κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μέχρι σήμερα, εν έτη 2017, η Μαρία Τζιρίτα έχει εκδώσει συνολικά 10 μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Η Μαρία Τζιρίτα είναι από τις συγγραφείς που έχουν ξεχωρίσει, κι έχουν μπει στην καρδιά του αναγνώστη, αλλά και στη δική μου, με τα βιβλία της να γίνονται ενίοτε best seller. Είναι επίσης από τις λίγες Ελληνίδες συγγραφείς που διαβάζω αλλά και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά. Αν και τη γνώρισα μέσα από τα βιβλία της «Το παιδί της αγάπης» και «Ζωή από την Αρχή», το βιβλίο «Όταν αγαπάς είναι για πάντα» το λάτρεψα και με έκανε να αγαπήσω τη συγγραφέα και τον τρόπο που γράφει. 

Το Μάρτιο του 2016 το βιβλίο «Το ταξίδι της Ελπίδας» ήρθε στα χέρια μου, μετά και την εκπληκτική παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην πόλη μου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της συγγραφέας, από την Αλεξάνδρα Αλογάρη. Μέσα από αυτήν την παρουσίαση, έγινε το κλικ, να αποκτήσω το βιβλίο σε έντυπη μορφή και να το κάνω δικό μου. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, είχα αρχίσει την ανάγνωση του αλλά διακόπηκε αιφνιδίως, λόγω κάποιων υποχρεώσεων μου. Ένα χρόνο μετά, και πιάνω το βιβλίο ξανά από την αρχή κι όχι από εκεί που το άφησα. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Μαρία Τζιρίτα
β) Τίτλος: Το ταξίδι της Ελπίδας
γ) Έτος Έκδοσης: 2016
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Το ταξίδι της Ελπίδας», δεν είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας που διαβάζω. Ένα βιβλίο που από το εξώφυλλο του αλλά και την περίληψη στο οπισθόφυλλο του, σε μαγνητίζει. Ένας τίτλος τόσο απόλυτα ταιριαστός με την πλοκή, όσο και αινιγματικός, αφού δεν ξέρει κανείς αν θα διαβάσει, το ταξίδι της Ελπίδας, της κεντρικής ηρωίδας της ιστορίας ή το ταξίδι της Ελπίδας, του ομώνυμου πλοίου.  

Ένα βιβλίο, που εξιστορεί τις ιστορίες, που διαδραματίζονται, σε αυτό το μακρινό και υπερατλαντικό ταξίδι από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘60 ως την Αυστραλία. Ένα ταξίδι διάρκειας 30 ημερών, που είναι ικανό να αλλάξει και να σημαδέψει ενδεχομένως για πάντα, τις ιστορίες όλων των ηρώων. Η Ελπίδα Καλογήρου, η κεντρική ηρωίδα, φεύγει από το σπίτι της, αφήνοντας πίσω της, την αγαπημένη της αδερφή, Μελίνα, τον πατέρα της, Βαγγέλη, και ένα βίαιο σύζυγο, τον Ηλία.  Επιβιβάζεται στο πλοίο Έλπις, αφήνοντας πίσω της και μια Ελλάδα, που έχει νωπές ακόμα τις μνήμες της, από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στο ίδιο πλοίο κι άλλοι Έλληνες, που αφήνουν την χώρα τους, κατευθυνόμενοι στην Αυστραλία για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η Ελπίδα, έχοντας την πλαστή της ταυτότητα και ένα νέο επίθετο της, θα ταξιδέψει, κουβαλώντας, παράλληλα ένα φρικτό μυστικό το οποίο την έχει σημαδέψει στην ψυχή και στο σώμα. Μέσα στο υπερωκεάνιο Έλπις, η νεαρή κοπέλα θα γνωρίσει καινούριους ανθρώπους με τον καθένα από τους να την "σημαδεύει" ανεξίτηλα για μια ζωή. Θα συναντήσει τον Άρηεπιχειρηματία και πρώην ναυτικό, την Ρωξάνη, μια γυναίκα που αναζητά το ανάπηρο παιδί της στη μακρινή ήπειρο, την Λυδία, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της και την πεθερά της Λέτα αλλά και τον Φίλιππο, τον γιατρό του πλοίου, που θα τον ερωτευτεί παράφορα. Παράλληλα με τη συμβολή του Άρη, θα γνωρίσει εξωτικά μέρη και νέους πολιτισμούς αλλά και την ιστορία αυτών. Ποιο φρικτό μυστικό κρύβει η Ελπίδα και για ποιο λόγο ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα; Τι ρόλο παίζει ο Άρης, στη ζωή της Ελπίδας; Και τι ρόλο θα παίξει ο Φίλιππος; Θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας; 

«Το ταξίδι της Ελπίδας» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, που θα καθηλώσει τον αναγνώστη, και θα τον ταξιδέψει στην καθημερινότητα των ηρώων, που βρίσκονται εν πλω. Θα ταξιδέψει στο παρελθόν, γνωρίζοντας τις πραγματικές ιστορίες των ηρώων, τα κρυμμένα μυστικά τους και πως έφτασαν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Ο αναγνώστης, ταξιδεύοντας μαζί τους, θα ανακαλύψει πως οι ιστορίες δύο ηρώων, συνδέονται μεταξύ τους. Παράλληλα, μέσα και από τις λεπτομερείς περιγραφές, της συγγραφέας, θα γνωρίσει για πρώτη φορά, νέα μέρη, νέους πολιτισμούς αλλά και την ιστορία αυτών, όπως και η κεντρική ηρωίδα. 

Εν κατακλείδι, «Το ταξίδι της Ελπίδας» πρόκειται για ένα βιβλίο που σίγουρα θα λατρέψει ο αναγνώστης, μιας που διαβάζεται απνευστί. Σχεδόν αληθινά γεγονότα, μιας που η ιστορία, διαδραματίζεται χρονικά, μια εποχή, που πολλοί Έλληνες μετανάστευαν σε μια μακρινή ήπειρο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Στο ταξίδι της Ελπίδας, χάρη και στις περιγραφές της συγγραφέας, που δεν κουράζουν, ο αναγνώστης γίνεται και αυτός επιβάτης και με τον γρήγορο ρυθμό που εξελίσσεται η ιστορία, του δημιουργούνται πολλά συναισθήματα, όπως η οργή, η αγάπη, το μίσος και ο έρωτας. Καθώς το καράβι οδεύει προς τον τελικό του προορισμό, έρχονται ανατροπές αλλά και η λύτρωση και η δικαίωση όλων των ηρώων, που μετά από δυσκολίες βρίσκουν την γαλήνη και την ευτυχία.  Ένα ακόμη βιβλίο της Μαρία Τζιρίτα, που συστήνεται ανεπιφύλακτα!!! Αν δεν το έχετε κάνει....ευκαιρία να σαλπάρετε κι εσείς με το πλοίο Έλπις.

Πλοκή: Πειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα. μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και που θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα. Άραγε θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας ύστερα από τριάντα ολόκληρες μέρες μέσα σ’ αυτό το πλοίο; Διασχίζοντας ωκεανούς, γνωρίζοντας για πρώτη φορά εξωτικά μέρη και άγνωστους πολιτισμούς, θα καταφέρει να απαλλαγεί από όσα την κρατούν δέσμια στο σκοτεινό παρελθόν της; Θα το ανακαλύψετε σαλπάροντας μαζί με την Ελπίδα στο συναρπαστικό της ταξίδι…4 στα 5


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.