CineReview: Το Τελευταίο Σημείωμα

Ο Παντελής Βούλγαρης, τέσσερα χρόνια μετά την «Μικρά Αγγλία», επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη και καταπιάνεται με την σύγχρονη ελληνική ιστορία, με μια συγκλονιστική ιστορία γενναιότητας, και παραδίδει στο κοινό, μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα....την εκτέλεση 200 αγωνιστών στην Καισαριανή από Γερμανούς κατακτητές, το Μάιο του 1944. Στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, που έγινε γνωστός μέσα από την «Μικρά Αγγλία» και το «Ουζερί Τσιτσάνης».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Το Τελευταίο Σημείωμα
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Αντρέας Κωνσταντίνου, Αινείας Τσαμάτης, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, κ.α
Είδος Ταινίας: Δραματική/Ιστορική
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 117΄

ΥΠΟΘΕΣΗ: Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Προσωπικά έχω απογοητευτεί από τον ελληνικό κινηματογράφο και αποφεύγω να δω ελληνικές ταινίες γιατί θεωρούνται πιστές αντιγραφές ξένων ταινιών. Την εν λόγω όμως ταινία, θα την έβλεπα για πολλούς λόγους. Αρχικά λόγω Παντελή Βούλγαρη, που όσες ταινίες του έχω παρακολουθήσει στη μικρή και μεγάλη οθόνη, δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Άλλωστε οι ταινίες του πάντα είναι σοβαρές αλλά και ποιοτικές. Όπως και να χει τις ευχαριστιέσαι και σου δημιουργούν πολλά συναισθήματα. Κατά δεύτερον λόγω Αντρέα Κωνσταντίνου. Ένας πολύ καλός, εξαιρετικός και ποιοτικός ηθοποιός, που θαυμάζω και που επιλέγει πάντα προσεκτικά τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσει. Τον γνωρίσαμε στην «Μικρά Αγγλία» και μετέπειτα στο «Ουζερί Τσιτσάνης», στο ρόλο του Βασίλη Τσιτσάνη. Τρίτος λόγος, ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που στιγμάτισε την Ελλάδα. Τελευταίος λόγος....μα φυσικά το εξαιρετικό trailer. 

Η ιστορία της ταινίας δεν περιτριγυρίζεται μόνο γύρω από τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, Κρητικό αγωνιστή και κομμουνιστή, που δούλεψε ως διερμηνέας των Γερμανών στη φυλακή του Χαϊδαρίου κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά και όλους εκείνους που έζησαν, έδρασαν και στιγμάτισαν με το αίμα τους εκείνη την περίοδο. Η ταινία είναι μια πλήρης περιγραφή των τελευταίων στιγμών, των 200 αγωνιστών, πριν την εκτέλεση τους, στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου του 1944. Με αυτόν το τρόπο μαθαίνουμε τι πέρασαν και τι βίωσαν οι Έλληνες κρατούμενοι, στα χέρια των Γερμανών Ναζί. 

Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης φαίνεται πως μελέτησε καλά την ιστορία και το αποτέλεσμα που μας παρουσιάζει είναι μοναδικό. Εξαιρετικά πλάνα, εξαιρετική φωτογραφία και μουσικό backgroung, και ενδυμασία που μεταφέρει τον θεατή σε εκείνη την εποχή. Μέσα από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες, ο Βούλγαρης, παραθέτει στον θεατή σκηνές σκληρού περιεχομένου. Δυνατή, συγκινητική και εξαιρετική η σκηνή όπου οι μελλοθάνατοι όλοι μαζί χορεύουν όλη τη νύχτα υπό τους ήχους μουσικών οργάνων. 

Δυνατές, συγκινητικές και εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς ακόμα και αυτοί που υποδύονται τους Γερμανούς. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου προσθέτει στο βιογραφικό του μια ακόμα ξεχωριστή και εκπληκτική ερμηνεία. Συγκινητικό το φινάλε, όπου παρουσιάζονται τα 200 ονόματα των Ελλήνων αγωνιστών. Μια ταινία, φόρος τιμής!!!

Εν κατακλείδι το «Το Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια ταινία διαμάντι για τον ελληνικό κινηματογράφο. Μια από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση 200 αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου του 1944, ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ. Μια ταινία που δημιουργεί στο θεατή πολλά συναισθήματα, χαρά, μίσος, συγκίνηση και που έχει όλα τα χαρακτηριστικά να κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό. Καλοστημένη και καλοσκηνοθετημένη από τον μετρ του είδους, Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία της χρονιάς για τον ελληνικό κινηματογράφο. Μπράβο για το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα, έχουμε ανάγκη και από τέτοιες ταινίες για να θυμηθούμε την ιστορία μας και να μην ξεχάσουμε ΠΟΤΕ!!

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Ναι φυσικά και πρέπει να τη δείτε. Δώστε μια ευκαιρία στον ελληνικό κινηματογράφο. Αξίζει και συστήνεται. Άλλωστε είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10 

TRAILER:

_______________________________________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε ταινίες που έχω παρακολουθήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.