Book Review: Το Τρίπτυχο των Ευχών - Γιώργος Δάμτσιος

Γιώργος Δάμτσιος πρωτοσυστήθηκε, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Μέχρι την τελευταία του ανάσα» το οποίο και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2015, από τις εκδόσεις Momentum. «Το Τρίπτυχο των Ευχών» αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιώργου Δάμτσιου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Ο Γιώργος Δάμτσιος γεννήθηκε στην Νάουσα το 1978, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα με την οικογένεια του. Αρθρογραφεί, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria, ενώ έχει συμμετάσχει επίσης και σε πολλές συλλογές διηγημάτων: «Ψίθυροι μέσα στη νύχτα», για λογαριασμό του site nyctophilia.gr, «Αντίθετο Ημισφαίριο 4», από εκδόσεις gamecraft, «Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο», και «Zombie στην Ελλάδα», από εκδόσεις iWrite. «Τρόμος» και «Το Άγνωστο» από εκδόσεις Ανάτυπο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Γιώργος Δάμτσιος
β) Τίτλος: Το Τρίπτυχο των Ευχών
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Πηγή


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Το Τρίπτυχο των Ευχών», είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Δάμτσιου αλλά το πρώτο που πέφτει στα δικά μου χέρια. Το βιβλίο σε μαγνητίζει από το μυστηριώδες και σκοτεινό εξώφυλλο του αλλά και από την πλοκή του στο οπισθόφυλλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, είναι ικανά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού αναγνώστη, είτε είναι φαν της φανταστικής λογοτεχνίας είτε όχι.

Σε ένα μικρό ορεινό χωριό, στη Δρύπη, κατοικεί η Εύη Καστώνη μαζί με τον πατέρα της. Η Εύη λόγω της εμφάνισης της υφίσταται bullying από όλους. Μοναδική της συντροφιά, η φίλη της Άννα. Όλο τον χρόνο της τον περνάει σε μία εγκαταλελειμμένη καλύβα που βρίσκεται πίσω από το πατρικό της. Εκεί η Εύη θα ανακαλύψει ένα φυλαχτό που θα της πραγματοποιήσει τρεις ευχές και θα της αλλάξει τη ζωή για πάντα. Η κάθε μία ευχή έχει όμως και το τίμημα της και δεν είναι πάντα ευχάριστο. Μέχρι που είναι ικανή να φτάσει προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ευχές που έχει κάνει; Γιατί πρέπει να πληρώσει ως αντάλλαγμα της επιθυμίας της;

Ο συγγραφέας καταφέρνει με τη γραφή του να ταυτίσει τον αναγνώστη με την νεαρή ηρωίδα του, να θέσει τα διλήμματα του και να μας προβληματίσει. Μια καλογραμμένη ιστορία, που θίγει πολλά κοινωνικά θέματα (ρατσισμός, κακοποίηση) αλλά και με ρεαλιστικούς χαρακτήρες που σίγουρα θα έχουμε συναντήσει στην καθημερινότητα μας.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο «Το Τρίπτυχο τ
ων Ευχών» είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας, ένα μεταφυσικό ψυχολογικό θρίλερ, που φαίνεται πως έχει αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας. Διαβάζεται απνευστί, η ιστορία κυλάει ωραία, κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος, προκαλώντας του μάλιστα αρκετά συναισθήματα. Ο Γιώργος Δάμτσιος σίγουρα είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους φίλους του βιβλίου αλλά και του είδους αυτού. Προσωπικά ο συγγραφέας εντάσσεται στις βιβλιοεπιλογές μου, μιας που με το «Το Τρίπτυχο των Ευχών» με ενθουσίασε. 

Πλοκή: Για τη νεαρή Εύη Καστώνη, η διαμονή σε ένα απομονωμένο και ορεινό χωριό όπως η Δρύπη είναι σκέτο μαρτύριο. Η άσχημη εξωτερική της εμφάνιση και το καταρρακωμένο της ηθικό την έχουν οδηγήσει στο περιθώριο. Πλέον κάθε της πέρασμα από την πλατεία του χωριού μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα ακόμα επεισόδιο γελοιοποίησης και εκφοβισμού. Η ευκαιρία για την απόλυτη ανατροπή έρχεται όταν εντοπίζει ένα παράξενο αντικείμενο. Ένα φυλακτό που μοιάζει ικανό να εκπληρώσει την κάθε της επιθυμία. Πλέον μπορεί να γίνει πραγματική καλλονή, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκδικηθεί τον χειρότερο βασανιστή της και να διεκδικήσει τον άντρα των ονείρων της. Μόνο που για κάθε της επιθυμία, το φυλακτό απαιτεί από εκείνη και από μία μικρή εξυπηρέτηση. Μία δοκιμασία. Η οποία είναι τελικά ικανή να την αλλάξει ανεπανόρθωτα. Πόσο μακριά θα φτάσει για να κερδίσει τα όσα ονειρευόταν από μικρό παιδί; Πόση από την ανθρωπιά της θα κινδυνέψει να χάσει; Ο μόνος που γνωρίζει την απάντηση είναι ο παράξενος ένοικος του Τρίπτυχου των Ευχών…


4 στα 5

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.