Book Review: Εφιάλτες & παραμύθια - Αντώνης Τουμανίδης

Ο Αντώνης Τουμανίδης πρωτοσυστήθηκε, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Trapped» το οποίο και κυκλοφόρησε το 2010. Το 2012-2014, ασχολήθηκε και πειραματίστηκε με τη λογοτεχνία flash fiction δημοσιεύοντας μια σειρά ιστοριών στο blog του. Μέχρι σήμερα, ο Αντώνης Τουμανίδης έχει γράψει πάνω από 300 ιστορίες τρόμου και συνεχίζει! To βιβλίο του «Εφιάλτες & Παραμύθια» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis, το 2015. «Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο», που περιλαμβάνεται στο «Εφιάλτες & Παραμύθια», πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα στον κινηματογράφο σε μια διεθνή παραγωγή, σε σενάριο του ίδιου.

Ο Αντώνης Τουμανίδης γεννήθηκε το 1979 στην Σκύδρα. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα και Τεχνοκριτική στη Γαλλία. Στη Γαλλία έκανε περαιτέρω σπουδές στον κινηματογράφο και την θρησκειολογία, με ειδίκευση στην ιστορία των Παπών, ενώ κατέγραψε για πρώτη φορά -στα πλαίσια επιστημονικής έρευνας- το γενεαλογικό δέντρο και την ιεραρχία των δαιμόνων. To 2006 δημιούργησε το «The Toymaker’s Diary», το πρώτο λογοτεχνικό blog με θεματική γύρω από τον τρόμο. Το «The Toymaker’s Diary» τον έκανε γνωστό ως «Παιχνιδοποιό», και το 2008 και 2009 στα Blogger's Choice Awards ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα μη αγγλόφωνα blog παγκοσμίως ενώ μέχρι σήμερα έχει λάβει πλήθος διακρίσεων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Αντώνης Τουμανίδης
β) Τίτλος: Εφιάλτες και παραμύθια
γ) Έτος Έκδοσης: 2015 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Raven - Anubis


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Μια φορά κι έναν καιρό...«Εφιάλτες και παραμύθια», ζωντάνεψαν μέσα από τη συγγραφική πένα του χαρισματικού Αντώνη Τουμανίδη. Αυτή η συλλογή λοιπόν, με αυτόν τον πανέξυπνο και όμορφο τίτλο, το εξαιρετικό και νοσταλγικό εξώφυλλό του, αλλά και την μυστήρια και σκοτεινή του περίληψη στο οπισθόφυλλο, μέσα στην κλειδαρότρυπα, ήταν αρκετά για να έρθει στα χέρια μου. 

Το «Εφιάλτες και παραμύθια», είναι μια ιδιαίτερη συλλογή διηγημάτων που αποτελείται από 23 γνωστά παραμύθια γραμμένα αυτή τη φορά σε μια άλλη μορφή, πιο σκοτεινή αλλά και πιο τρομακτική. Ο συγγραφέας μεταμορφώνει τα παραμύθια αυτά, προσθέτοντας μια δόση τρόμου, μυστηρίου, αίματος, σεξ και προδοσίας κάνοντας μας το ανάγνωσμα ακόμα πιο εφιαλτικό, εξού και ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του. 

Μέσα από τα διηγήματα ο αναγνώστης κάνει ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών, που αγάπησε όσο ήταν παιδί. Συναντάει, την Χιονάτη, τη Ραπουνζέλ, τον Πινόκιο, τον Σκρουτζ, το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, την Αλίκη, και άλλους αγαπημένους χαρακτήρες αλλά η ιστορία τους δεν έχει πάντα happy end. Η κάθε ιστορία κρύβει τον δικό της τρόμο και φόβο, το δικό της σκοτεινό μυστικό.


Εν κατακλείδι, το βιβλίο «Εφιάλτες και παραμύθια» είναι ένα βιβλίο που καθηλώνει τον αναγνώστη, από την αρχή μέχρι το τέλος. Γρήγορη εξέλιξη και έντονο ενδιαφέρον για όλα τα παραμύθια που έγιναν ανατριχιαστικά, τρομακτικά και εφιαλτικά. Μοναδικός ο Αντώνης Τουμανίδης που μας παρουσιάζει 23 παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας, ζωντανεύοντας τα μέσα από τη δική του οπτική σκοτεινή ματιά. Μια συλλογή αγαπημένων παραμυθιών γεμάτη φαντασία και τρόμο!!! Από τα καλύτερα βιβλία τρόμου, Έλληνα συγγραφέα, που διαβάζω και που σίγουρα θα ξαναδιαβάσω!!!

* Οι «Εφιάλτες και παραμύθια» κυκλοφορούν σε δεύτερη έκδοση, με 3 νέα παραμύθια.

Πλοκή: Ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών... Μία μαριονέτα που κουβαλάει μια σκοτεινή κατάρα… Η Κοκκινοσκουφίτσα καταδιώκεται από μία ομάδα κακοποιών… Η Ραπουνζέλ είναι αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση και θα το κάνει με τον πιο φρικτό τρόπο… Το νέο βιβλίο του ανερχόμενου συγγραφέα Αντώνη Τουμανίδη έρχεται για να δώσει μία διαφορετική πινελιά στο χώρο της λογοτεχνίας τρόμου. Είκοσι τρία παραμύθια αποκτούν τη μεσαιωνική σκοτεινή υπόσταση που έχασαν με τα χρόνια και μετατρέπονται σε αναγνώσματα ενηλίκων, όπως ήταν κάποτε, και παρουσιάζονται ξανά στο αναγνωστικό κοινό με μία όμως εντελώς διαφορετική και ανανεωμένη προσέγγιση. Τα παραμύθια έχουν συνδεθεί με την παιδική ηλικία, όμως πολλές από τις κλασικές ιστορίες που έχουμε αγαπήσει έχουν σκοτεινές απαρχές και οι αρχικές τους μορφές απευθύνονταν αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Ο Αντώνης Τουμανίδης μάς ταξιδεύει σε αυτή τη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών, όπου γνωστοί, αγαπημένοι ήρωες συνυπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς κανόνες, όπου κανείς δεν είναι ασφαλής από το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Ένα ταξίδι που ξεκινά με το Μια φορά και έναν καιρό, αλλά δεν τελειώνει απαραίτητα με το Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα... Ξεφεύγοντας από τα γνώριμα μονοπάτια, ο μαγικός καθρέφτης του συγγραφέα αντιστρέφει τον κόσμο των παραμυθιών και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα σύμπαν όπου το όνειρο απέχει μόλις ένα βήμα από τον εφιάλτη.


5 στα 5

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.