Book Review: Σάλεμς Λοτ - Stephen King

24 Νοε 2018

Για τον Stephen King δεν χρειάζονται συστάσεις. Με Αμερικανική υπηκοότητα, ο Stephen King θεωρείται και είναι, όχι άδικα, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ και τρόμου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, συγγραφείς της εποχής μας, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων, με μεγάλο αναγνωστικό κοινό σε όλες τις χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα, ενώ τo 2016 βραβεύθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Στην Ελλάδα, από το 2017, όλα τα βιβλία του βασιλιά, όπως οι περισσότεροι αποκαλούν τον Stephen King, (επανα)κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Stephen King
β) Τίτλος: Σάλεμς Λοτ 
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Στην προσωπική μου βιβλιοθήκη, ο Stephen King, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της. Άλλωστε ο συγγραφέας είναι ο αγαπημένος μου και έχω αναφερθεί για αυτό σε σχετική ανάρτηση εδώ. Από αυτή τη συλλογή βιβλίων, δεν θα μπορούσε να λείψει το «Σάλεμς Λοτ». Ένα βιβλίο που και την αρχική του έκδοση διάβασα αλλά και την ταινία παρακολούθησα. Μάλιστα το «Σάλεμς Λοτ» είναι από τα πρώτα βιβλία του συγγραφέα που έχω διαβάσει και κατά τη γνώμη μου το θεωρώ από τα πιο σημαντικά βιβλία τρόμου με στοιχεία περί μυθολογίας του Κόμη Δράκουλα.

Το «Σάλεμς Λοτ» (στα αγγλικά: Salem's Lot) πρωτογράφτηκε από τον Stephen King, το 1975. Σχεδόν τέσσερα χρονιά μετά, το 1979, το βιβλίο και best seller του συγγραφέα ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη λαμβάνοντας πολύ καλές κριτικές. Στην Ελλάδα, το «Σάλεμς Λοτ» πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Το Κλειδί - Λιβάνη, το 1993. Το βιβλίο τότε, περιλάμβανε στο σύνολο 510 σελίδες. Εν έτη 2018, οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, επανακυκλοφορούν το βιβλίο, με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, σε μια ειδική εικονογραφημένη έκδοση, με έξτρα σελίδες και σπάνιο υλικό, εισαγωγή από τον ίδιο το συγγραφέα, κομμένες σκηνές από την αρχική έκδοση καθώς και δύο διηγήματα που αποτελούν πρίκουελ και σίκουελ του «Σάλεμς Λοτ».

Σε μια μικρή κωμόπολη στο Νότιο Μέιν, ανατολικά του Κάμπερλαντ και λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Πόρτλαντ, οι κάτοικοι αρχίζουν να εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Το Σάλεμς Λοτ ή Τζέρουσαλεμς Λοτ, ερημώθηκε και δεν υπάρχει ψυχή. Λίγοι είναι οι κάτοικοι που πρόλαβαν να φύγουν και δεν εξαφανίστηκαν. Κάποιοι ζουν στο Πόρτλαντ κάποιοι άλλοι στις γύρω περιοχές. Όλοι τους πλέον δε θέλουν να μιλούν για το τι συνέβη πραγματικά στο Σάλεμς Λοτ. Το Σάλεμς Λοτ ήταν μια μικρή πόλη με παραδοσιακά σπιτάκια, δρόμους με δέντρα και εκκλησίες με επιβλητικά καμπανάρια. Εκείνο το καλοκαίρι, λίγο πριν το Σάλεμς Λοτ πέσει στο σκοτάδι, ο επιτυχημένος συγγραφέας Μπεν Μιάρς επιστρέφει στην πόλη που πέρασε κάποια παιδικά του χρόνια, ώστε να γράψει ένα μυθιστόρημα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να εξορκίσει τους δικούς του δαίμονες. Σχεδόν ταυτόχρονα δυο ξένοι με κρυμμένα μυστικά, έρχονται να αναστατώσουν το Σάλεμς Λοτ. Η διαμονή τους στο καταραμένο Σπίτι των Μάρστεν, είναι ο λόγος που τους θεωρεί η αστυνομία της πόλης, ύποπτους για το κακό που τους βρήκε. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη. Εξαφανίσεις μικρών παιδιών, σκύλος που θανατώνεται με βάναυσο τρόπο και αιφνίδιοι θάνατοι. Η πόλη θα πέσει στα χέρια των αποκαλούμενων Στρέικερ και Μπάρλοου. Οι μόνοι που θα τους αντιμετωπίσουν στα ίσια είναι ο συγγραφέας Μπεν Μιαρς, η Σούζαν Νόρτον, ο καθηγητής Μάτ Μπερκ, ο ιερέας πατέρ-Κάλαχαν και ένα μικρό αγόρι, ο Μαρκ, που αποδεικνύεται ο καταλληλότερος για να νικήσει τον σκοτεινό εφιάλτη του Σάλεμς Λοτ. Θα καταφέρουν να νικήσουν το σκοτάδι και πόσοι θα από αυτούς θα βγουν νικητές, στον αγώνα με το Κακό!!!!

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, παρά το γεγονός ότι έχουν κατακριθεί, για τα εξώφυλλα των βιβλίων του Stephen King, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, και σε αυτή την περίπτωση έχουν κάνει την καλύτερη δουλειά. Εκτός το ότι έχουν κρατήσει τον αρχικό τίτλο του βιβλίου αλλάξαν το εξώφυλλο του, το οποίο θεωρώ πως είναι μακράν το καλύτερο, από όλες τις διεθνείς εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει... σκοτεινό, τρομακτικό και συνάμα μυστηριώδες. Πολλές φορές κοιτούσα το εξώφυλλο και νόμιζα πως έβλεπα το σπίτι από τους Δαίμονες του Χιλ Χάουζ (βλέπεται έχω πρόσφατη και τη σειρά του Netflix)

Στο «Σάλεμς Λοτ», ο συγγραφέας καθηλώνει από τις πρώτες σελίδες. Ο Stephen King με την μοναδική γραφή του έχει δημιουργήσει μια σκοτεινή, μυστηριώδης αλλά και βρικολακιαστική ατμόσφαιρα. Συστήνει όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας, τους οποίους και αναπτύσσει εκτενέστερα. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, με γρήγορη ροή, γεμάτη τρόμο, ένταση, μυστήριο, δράση, αγωνία και σασπένς μέχρι τέλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την ανάγνωση του βιβλίου κανείς δε θα ξεχάσει το Σάλεμς Λοτ και τους κατοίκους του. 

Αναμφίβολα στα πολλά θετικά του βιβλίου, είναι η εικονογράφηση που υπάρχει στην αρχή του κάθε κεφαλαίου. Επίσης η εισαγωγή στο Σάλεμς Λοτ (που δεν υπήρχε στην αρχική έκδοση) στην οποία ο Stephen King αναφέρεται στους λόγους που τον έκαναν να γράψει για αυτό αλλά και στο πως κατέληξε, μετά από άλλους τίτλους, στο «Σάλεμς Λοτ». Επιπλέον, μετά τον επίλογο της ιστορίας, οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος παρουσιάζουν δύο διηγήματα που σχετίζονται με το Σάλεμς Λοτ. Πρόκειται για το σίκουελ αλλά και το πρίκουελ του «Σάλεμς Λοτ», τα οποία και βρήκα συναρπαστικά. Όσοι έχουν διαβάσει την αρχική έκδοση σίγουρα θα ενθουσιαστούν με αυτά τα δύο διηγήματα, όπως επίσης και με τις διαγραμμένες σκηνές που υπάρχουν λίγο πριν το κλείσιμο. Ίσως εδώ να είναι και το μοναδικό αρνητικό που έχω να πω. Θα προτιμούσα στην κάθε σκηνή, στο εκάστοτε κεφάλαιο να υπήρχε μια παραπομπή ώστε να κατευθυνθώ πίσω και να διαβάσω την ολοκληρωμένη σκηνή. Μια σκηνή που είτε αφαίρεσε ο ίδιος ο συγγραφέας από το χειρόγραφο του είτε γράφτηκε με πιο συνοπτικό τρόπο, χωρίς να αλλάξει την εξέλιξη της ιστορίας. 

Σε αντίθεση με την αρχική έκδοση, από εκδόσεις Λιβάνη μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι αυτή του Κλειδάριθμου είναι μακράν η καλύτερη. Είτε από άποψη οπτικής, είτε από άποψη γραμματοσειράς που χρησιμοποιήθηκε είτε ακόμα και από  αυτής της επιμέλειας και μετάφρασης. Δεν εντόπισα συντακτικά λάθη πουθενά, σε αντίθεση πάντα με την πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Για όσους ξεκίνησαν να συλλέγουν τώρα βιβλία του βασιλιά, αυτή η έκδοση δεν πρέπει να λείπει από κανέναν. Άλλωστε το «Σάλεμς Λοτ»είναι από λογοτεχνικής άποψης, από τα καλύτερα βιβλία τρόμου που έχει γράψει ο συγγραφέας. 

Εν κατακλείδι, το «Σάλεμς Λοτ», είναι ένα βιβλίο τρόμου - φαντασίας που θα καθηλώσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρά τον όγκο του, διαβάζεται γρήγορα και δεν υπάρχει σημείο που θα κουράσει τον οποιοδήποτε. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνει να μην αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια. Γρήγορο ρυθμό, σκοτεινή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα, έντονη δράση, ένταση, αγωνία αλλά και ανατροπές. 

Πλοκή: Ειδική έκδοση εμπλουτισμένη με 150 σελίδες σπάνιου υλικού. Ο Μπεν Μίαρς, επιτυχημένος συγγραφέας, επιστρέφει στο Σάλεμς Λοτ για να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα βασίζεται στα χρόνια που έζησε εκεί ως παιδί, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τους φόβους που τον στοιχειώνουν απ’ την παιδική του ηλικία. Ήταν μάρτυρας ενός συμβάντος στο παλιό σπίτι στον λόφο, εκεί όπου τώρα μένει ένας άντρας που του προκαλεί μια ανεξήγητη ανησυχία. Την ίδια ώρα, περίεργα γεγονότα συμβαίνουν στην πόλη –ένα παιδί εξαφανίζεται, ένας σκύλος θανατώνεται με βάναυσο τρόπο– και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει… Σύντομα, την ανησυχία θα διαδεχθεί ο τρόμος… Το εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου σε μια μοναδική έκδοση με σπάνιο υλικό: - εισαγωγή από τον Stephen King - φωτογραφίες του Jerry Uelsmann - κομμένες σκηνές από την αρχική έκδοση - και δύο διηγήματα που αποτελούν πρίκουελ και σίκουελ του Σάλεμς Λοτ.



4 στα 5



Ένα βιβλίο τρόμου - φαντασίας που θα καθηλώσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρά τον όγκο του, διαβάζεται γρήγορα και δεν υπάρχει σημείο που κουράζει. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνει να μην αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια. Γρήγορο ρυθμό, σκοτεινή και μυστηριώδης ατμόσφαιρα, δράση, ένταση, αγωνία αλλά και ανατροπές. «Το Σάλεμς Λοτ» κυκλοφορεί από @ekdoseisklidarithmos. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#klidarithmos#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#kleidarithmos#booklife#βιβλιοστιγμές#stephenking#stephenkingbooks#salemslot
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (18) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (401) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (257) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (241) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)