Book Review: Εκ Νεκρών - Γιώργος Γιώτσας

2 Νοε 2018

Ο Γιώργος Γιώτσας συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά»το οποίο και κυκλοφόρησε το 2012, από τις εκδόσεις MomentumΈκτοτε έχει διακριθεί με τα διηγήματα του, σε πανελλήνιους αλλά και διεθνής λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το «Εκ Νεκρών» είναι το πρώτο μυθιστόρημα, και δεύτερο συνολικά βιβλίο του συγγραφέα. To μυθιστόρημα πήρε τον Α' Έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό "Ασημένια Σελίδα" των εκδόσεων Εντύποις ενώ το 2016 ήταν υποψήφιο στα βραβεία Public σε δύο κατηγορίες: "Ελληνικό Μυθιστόρημα" & "Καλύτερο Εξώφυλλο. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Γιώργος Γιώτσας
β) Τίτλος: Κάτω από το κρεβάτι
γ) Έτος Έκδοσης: 2015
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Λυκόφως

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατώ βιβλίο του Γιώτσα, στα χέρια μου. Μάλιστα το συγκεκριμένο του βιβλίο, το ήθελα εδώ και πολύ καιρό, από τότε δηλαδή που πρωτοκυκλοφόρησε. Ένα βιβλίο που επιτέλους είναι στα χέρια μου και κατάφερα να το διαβάσω. Μπορεί να γνώρισα το συγγραφέα μέσα από την τρίτη του συγγραφική δουλειά, «Κάτω από το κρεβάτι» μη μπορώντας να περιμένω μέχρι να εκδοθεί το επόμενο του βιβλίο, που το περιμένω πλέον πως και πως, το «Εκ Νεκρών» αποτέλεσε επιλογή ανάγνωσης μου για το φετινό φθινόπωρο. 

Μπορεί η περίληψη του οπισθόφυλλου να μην μου κέντρισε το ενδιαφέρον, δεν μπορώ όμως να πω ότι ισχύει το ίδιο και για το εξώφυλλο του. Γιατί αυτό το βιβλίο το ήθελα λόγω εξωφύλλου και μετά λόγω συγγραφέα, που τόσα είχα ακούσει για αυτόν. Ο Γιώργος Γιώτσας με ικανοποίησε σε άλλη μια ακόμα ιστορία του, όχι όμως, όπως έγινε και με το «Κάτω από το κρεβάτι» του. Φαίνεται πως βιβλίο με βιβλίο ο συγγραφέας γίνεται ακόμα καλύτερος. Αλλά ας μιλήσω μόνο για το «Εκ Νεκρών». Τα σχέδια που βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, είναι εξαιρετικά. Η Έλενα Τσιμογιάννη και ο Παναγιώτης Τσαούσης, έκαναν εκπληκτική δουλειά και απέδωσαν εξαιρετικά στα σχέδια αυτά την όλη υπόθεση του μυθιστορήματος. 

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Χρήστος Ιωάννου. Ο Χρήστος είναι ο μοναδικός επιζών της πτήσης του Airbus A320. Σε αυτό το αεροπορικό δυστύχημα 209 επιβάτες χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και η οικογένεια του Χρήστου. Κατά την πτώση του αεροπλάνου, ο Χρήστος βλέπει κάτι παράξενο κάτω στη γη. Κάποιος, κάτι σκοτεινό περιμένει. Παράλληλα με την ιστορία του Χρήστου, ένα ζευγάρι ο Πέτρος Παύλου και η Μαρία Κλαδή, προσπαθούν να κάνουν παιδί. Με τα χρόνια, το ζεύγος θα αποκτήσει ένα μικρό κοριτσάκι ενώ ο Χρήστος θα μάθει να παλεύει και να ζει χωρίς γονείς. Στην ηλικία των 18 ετών, ο Χρήστος αποφασίζει πως θέλει να γίνει αστυνομικός και θα το καταφέρει. Θα μπει στην αστυνομία και από την πρώτη μέρα θα καταφέρει να εξιχνιάσει όσα δεν μπορούσε να λύσει η αστυνομία. Θα στεφθεί ήρωας στις επιχειρήσεις της αστυνομίας, όμως κάτι σκοτεινό, τον καθοδηγεί στην επιτυχία αυτών. Είναι αυτό που τον κράτησε ζωντανό τότε, στο αεροπορικό δυστύχημα. Όταν ο Χρήστος γνωρίσει τη γυναίκα του Έμιλυ, οι μνήμες και το σκοτεινό θα γίνουν παρελθόν αλλά όχι για πολύ. Ένας άνθρωπος πεθαίνει κατά λάθος και εξαιτίας του Χρήστου. Οι τύψεις του όμως θα το βασανίζουν και ... μετά θάνατον, αφού ο Χρήστος θα φύγει από τη ζωή, έστω και για λίγο. Τότε θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει ούτε κόλαση ούτε παράδεισος. Βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, που λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει. Σε ένα μέρος γεμάτο φως αλλά και σκοτάδι. Σε ένα μέρος που του δίνεται η ευκαιρία να θυμηθεί τι έκανε αλλά και η επιλογή να ζήσει ή να πεθάνει. Που βρίσκεται ο Χρήστος Ιωάννου; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Χρήστος με το ζεύγος Παύλου-Κλαδή; Ποια είναι αυτή η σκοτεινή δύναμη που καθοδηγεί τον Χρήστο; Γιατί επέζησε μόνος αυτός, από το αεροπορικό δυστύχημα;

Ο Γιώτσας, αυτή τη φορά καταφέρνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη, σε δύο διαφορετικές ιστορίες, σε δύο διαφορετικούς κόσμους αλλά και χρόνους. Από τη μία έχουμε την ιστορία του Χρήστου Ιωάννου, μετά το δυστύχημα και πως έφτασε να γίνει ήρωας της αστυνομίας και από την άλλη έχουμε την ιστορία ενός ζευγαριού που προσπαθεί να κάνει παιδί. Αυτές οι δυο ιστορίες στην αρχή ίσως και να μπερδέψουν τον αναγνώστη, αφού ο συγγραφέας αναφέρεται μία στο παρόν και μία στο παρελθόν, ή και το ανάποδο. Το αποτέλεσμα είναι στις πρώτες σελίδες η ροή της ιστορίας κάπου να χάνεται, με αυτές τις εναλλαγές αλλά στο τέλος, όλα μπαίνουν σε μια σειρά και ο συγγραφέας να κάνει την ανατροπή στο φινάλε της ιστορίας του.  

Ο συγγραφέας, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, ασχολείται μόνο με τον Χρήστο Ιωάννου και τη ζωή που κάνει από τότε που έγινε πρώτη φορά, θέμα ειδήσεων. Αφήνει στην άκρη την ιστορία του ζευγαριού Παύλου-Κλαδή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα την επαναφέρει για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει στον αναγνώστη. Και θα το κάνει στο τέλος. Μέχρι τότε μας εξιστορεί το τι συμβαίνει στη ζωή του Χρήστου. Δυο ιστορίες που φαινομενικά δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους στο τέλος ενώνονται με μια ανατροπή, που δεν φαντάζεται κανείς. 

Η ιστορία είναι έξυπνη και ενδιαφέρουσα. Ο Γιώτσας έχει στήσει πολύ καλά τόσο την πορεία της ιστορίας του όσο και τους πρωταγωνιστές του. Υπάρχει μυστήριο, μπόλικη φαντασία αλλά και τρόμο μαζί. Η παρουσία του Σκοτεινού άλλωστε από μόνη της, αποτελεί μια σκοτεινότητα, στην όλη υπόθεση και προκαλεί στον αναγνώστη φόβο αλλά και σκέψεις. Μια σκοτεινή οντότητα, από τη μία τρομοκρατεί τον κεντρικό πρωταγωνιστή, Χρήστο Ιωάννου και από την άλλη του σώζει τη ζωή και τον βοηθά στις επιχειρήσεις της αστυνομίας. 

Στο φινάλε της ιστορίας εκτός από τις ανατροπές, ο συγγραφέας, καταφέρνει και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Καταφέρνει επίσης να θέσει ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, σχετικά με τη Μοίρα, τη ζωήαλλά και το τι ακολουθεί μετά από αυτήν.  

Εν κατακλείδι, το «Εκ Νεκρών», είναι ένα μυθιστόρημα με στοιχεία φαντασίας, τρόμου, μυστηρίου και θρίλερ. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, έχει γρήγορο ρυθμό και διαβάζεται γρήγορα. Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου και φαντασίας που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ένα μεταφυσικό θρίλερ, που θέτει ερωτήματα περί Ζωής και Θανάτου. Το τέλος αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση αλλά ο Γιώτσας μόνο αυτό θα μπορούσε να δώσει. Ένα φινάλε αντάξιο της ιστορίας... όπως άρχισε έτσι τελείωσε!!!

Απόσπασμα του βιβλίου που ξεχώρισα (από το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα)
Γι αυτό χαμογελάστε, θυμηθείτε την αθωότητά σας, δείξτε αγάπη στα πρόσωπα, που έχετε στην καρδιά σας και μη γεμίζετε το χρόνο σας με όλα όσα άχρηστα μας σερβίρουν στις οθόνες και τις ζωές μας. Αντ΄αυτού περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, διαβάστε ένα καλό βιβλίο. Γεμίστε τη ζωή σας όχι με «πρέπει» αλλά με πάθος. Αρχίστε τώρα.

Πλοκή: O Χρήστος Ιωάννου κρύβει από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν ατύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ένας άνθρωπος πέθανε εξ' αιτίας του και μάλιστα φρικτά. Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσουν όταν ο Χρήστος φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχoυν παράδεισος και κόλαση... Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή -ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξη του. Δέσμιος σε ένα μέρος γεμάτο φως, σε ένα μέρος ζωντανό, με μια καρδιά από σκοτάδι και φρίκη.
3 στα 5
Ένα μυθιστόρημα με στοιχεία φαντασίας, τρόμου, μυστηρίου και θρίλερ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ένα μεταφυσικό θρίλερ, που θέτει ερωτήματα περί Ζωής και Θανάτου. Αν και το τέλος αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, ο Γιώτσας έδωσε ένα φινάλε αντάξιο της ιστορίας... όπως άρχισε έτσι τελείωσε!!! 📚 Το "Εκ Νεκρών" κυκλοφορεί από @ekdoseislikofos. Διαβάστε την άποψη μου στο link στο bio!!! #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#bookandcoffee#timeforcoffee_gr#ekdoseislikofos#βιβλιοστιγμές#kafeskaivivlia#giotsas#readgreekauthors
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (28) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (46) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (405) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (33) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (155) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (30) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (51) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (3) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (25) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (177) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (26) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (260) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (244) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (36) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (2) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (15) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (113) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (99) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (9) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (33) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (5) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (47) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)