Book Review: Κάτω από το κρεβάτι - Γιώργος Γιώτσας

Ο Γιώργος Γιώτσας συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά»το οποίο και κυκλοφόρησε το 2012, από τις εκδόσεις Momentum. Έκτοτε έχει διακριθεί με τα διηγήματα του, σε πανελλήνιους αλλά και διεθνής λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το «Κάτω από το κρεβάτι» είναι η τρίτη του συγγραφική δουλειά, δεύτερη προσωπική του συλλογή με βραβευμένα και καινούρια διηγήματα φαντασίας, τρόμου και ζοφερής πραγματικότητας. Ο Γιώργος Γιώτσας αποτελεί μια σύγχρονη φωνή στη λογοτεχνία του φανταστικού. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Γιώργος Γιώτσας
β) Τίτλος: Κάτω από το κρεβάτι
γ) Έτος Έκδοσης: 2017
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Λυκόφως

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Είναι πρώτη φορά στα χέρια μου, που κρατώ βιβλίο του Γιώτσα. Τον εν λόγω συγγραφέα, βέβαια, τον είχα πολύ καιρό στα υπόψιν μου. Συγκεκριμένα από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, και δεύτερο συνολικά βιβλίο του, το Εκ Νεκρών. Ένα βιβλίο που ακόμα και σήμερα δεν έχω καταφέρει να το διαβάσω. Από όσα βιβλία έχω διαβάσει ωστόσο σήμερα, σίγουρα οι ιστορίες διηγημάτων δεν είναι αγαπημένες μου. 

Το «Κάτω από το κρεβάτι» είναι μια συλλογή με 11 ιστορίες διηγημάτων. Η επιλογή του να πάρω και να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε συνειδητά και μετά από πολλούς λόγους. Αρχικά, λόγω του ότι γράφτηκε από Έλληνα συγγραφέα. (Στηρίζουμε Έλληνες συγγραφείς. Η νέα γενιά Ελλήνων συγγραφέων, άλλωστε, έχει δείξει πολύ καλά δείγματα) Κάτι ο συγγραφέας που άκουγα τα καλύτερα για αυτόν, και τον είχα στα υπόψιν μου εδώ και καιρό, κάτι ο τίτλος του βιβλίου, κάτι η περίληψη στο οπισθόφυλλο αλλά και το εξώφυλλο που μαγνητίζει, ήταν αρκετά από μόνα τους για να με κάνουν να πιάσω το βιβλίο, να μην το αφήσω και να το πάρω μαζί μου. 

Στη συλλογή αυτή, ο Γιώτσας, προσφέρει στον αναγνώστη δυνατές στιγμές τρόμου, φαντασίας και μυστηρίου, μέσα από έντεκα ιστορίες, κάποιες από τις οποίες είναι βραβευμένες διεθνώς αλλά και πανελληνίως. Ιστορίες μικρές, ιστορίες μεγάλες, η κάθε μία, με διαφορετική κατάληξη. Άλλες θα αρέσουν, άλλες θα συγκινήσουν, άλλες θα τρομάξουν κι άλλες θα προβληματίσουν. Όλες οι ιστορίες είναι απίστευτα καλογραμμένες, οι περιγραφές του συγγραφέα, άρτιες, μοναδικές αλλά και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικές. 

Κάθε ιστορία με τα δικά της συναισθήματα. Κάθε ιστορία με τους δικούς της δαίμονες. Κάθε ιστορία με τους καλούς και τους κακούς. Κάτω από όλες αυτές τις ιστορίες κάτι κρύβεται. Τι κρύβεται κάτω από το κρεβάτι; Τι κρύβεται στο σκοτάδι; Σελίδα με σελίδα, ο συγγραφέας, μάς αιφνιδιάζει ευχάριστα. Η αγωνία, το μυστήριο και η φαντασία του συγγραφέα στα ύψη. 

Προσωπικά, από τα έντεκα διηγήματα, ξεχώρισα, αρκετές ιστορίες, όχι όμως όλες. Σε κάποιες δε με ικανοποίησε το τέλος ή περίμενα να μην είναι τόσο μικρές...ήθελα κι άλλο. Σε κάποιες άλλες απλά περίμενα το λυτρωτικό φινάλε, αντάξιο της όλης ιστορίας. Αγάπησα τη "Νεράιδα", το "8" και τους "Καθρέφτες". Συγκινήθηκα με το "Ζωή γεμάτη θαύματα".  

Εν κατακλείδι, το «Κάτω από το κρεβάτι», είναι από τα καλύτερα διηγήματα που έχω διαβάσει ποτέ. Στην πρώτη μου γνωριμία με τον Γιώργο Γιώτσα, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη. Ο Γιώτσας είναι μια κατηγορία από μόνος του, σε αυτό το είδος και για την ελληνική λογοτεχνία. Να τον διαβάσετε!!! Συστήνεται. 

Πλοκή: Έντεκα σκοτεινές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και ζοφερής πραγματικότητας, Ένας συγγραφέας που γράφει για έναν συγγραφέα που γράφει για έναν συγγραφέα. Μια σκοτεινή πύλη στο γυαλί ενός παλαιού καθρέφτη. Η λαχτάρα για το αντάμωμα με τη νεκρή οικογένεια. Μια διαβολική μάγισσα και μια ονειρική νεράιδα, στα βουνά της ελληνικής υπαίθρου. H στιγμή που κερδίζεις μια ολόκληρη ζωή. H στιγμή που χάνεις μια ολόκληρη ζωή. Ένα ματωμένο δείπνο. Δολοφονικοί φίλοι. Οργισμένος ψυχοπομπός. Αποτρόπαια εγκλήματα και κρατητήρια μέσα στη γη. Ταξίδια με μαγικά μανιτάρια στις ράγες της ψυχεδέλειας. Άνθρωποι που παλεύουν με υπερφυσικούς αλλά και καθημερινούς φόβους, σε μια ανθολογία βραβευμένων και καινούριων διηγημάτων για το τι μας περιμένει -χαμογελώντας- να κοιμηθούμε... Για το τι κρύβεται στα σκοτάδια... Κάτω από το κρεβάτι.


4 στα 5

Σε αντίθεση με τον τίτλο του, το βιβλίο διαβάστηκε νυχτερινές ώρες, "πάνω" στο κρεβάτι. Ιστορίες σκοτεινές, γεμάτες μυστήριο, τρόμο και φαντασία!!! Το "Κάτω απο το κρεβάτι" κυκλοφορεί από @ekdoseislikofos!!! 📚 Διαβάστε την άποψη μου καθώς και τη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συγγραφέας στο link στο bio!!! #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#ekdoseislikofos#readgreekauthors#κάτωαπότοκρεβάτι
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.