Book Review: Το μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο - Nina George

Η Nina George συστήθηκε, στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο βιβλίο με τίτλο, «Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο» το οποίο και κυκλοφόρησε το 2016, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η Nina George, είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Έχει γράψει 26 βιβλία και πάρα πολλά διηγήματα, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το πρώτο της βιβλίο, «Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο»έγινε best seller σε πολλές χώρες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Nina George
β) Τίτλος: Το μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο
γ) Έτος Έκδοσης: 2016
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η πρώτη γνωριμία με τη συγγραφέα, ήρθε πριν λίγο καιρό, με το «Το τραγούδι της σελήνης», ένα βιβλίο που ήρθε ανέλπιστα στα χέρια μου ενώ είχα πάντα στα υπόψιν μου, να αποκτήσω και να διαβάσω «Το μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο», για το οποίο και έγινε μεγάλος ντόρος και πολύ διαφήμιση.   

Ο Ζαν Περντί είναι ένας βιβλιοπώλης που ζει στο Παρίσι, αλλά δεν είναι ένας συνηθισμένος βιβλιοπώλης. Έχει ένα πλωτό βιβλιοπωλείο που είναι αραγμένο στις όχθες του Σηκουάνα, όπου συρρέει πολύς κόσμος. Όποιος πελάτης και να μπει στο βιβλιοπωλείο του, θα φύγει με ένα βιβλίο που θα του έχει συστήσει ο Περντί. Το κατάλληλο βιβλίο που πρέπει να διαβάσει. Βιβλίο ανάλογα με τον χαρακτήρα του πελάτη, βιβλίο ανάλογα με τη διάθεση του πελάτη, βιβλίο ανάλογα με τα συναισθήματα του πελάτη. Ο Περντί έχει κατηγοριοποιήσει τόσο τα βιβλία του που βρίσκονται στο βιβλιοπωλείο του, όσο και τους ίδιους τους πελάτες του. Όλοι οι πελάτες του, τον χαρακτηρίζουν ως λογοτεχνικό φαρμακοποιό και όχι άδικα. Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του, έχει βιβλίο για κάθε δυσκολία της ζωής, το οποίο και γιατρεύει τις ψυχές των πελατών του. Παρόλα αυτά, ο Περντί δεν έχει βρει το βιβλίο που θα γιατρέψει ακόμα τη δική του ψυχή, αφού τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης και μοναδικής του αγάπης, της Μανόν. Μετά από 20 χρόνια, και με αφορμή την νέα ένοικο του απέναντι σπιτιού, θα ανοίξει το γράμμα που του άφησε η Μανόν και όλα θα ανατραπούν. Παίρνει το πλωτό βιβλιοπωλείο του, τον συγγραφέα Μαξ Ζορντάν, που ψάχνει την έμπνευση να γράψει την επόμενη ιστορία του, και φεύγουν για το Μπονιέ. Στην πορεία θα συναντήσουν φίλους και πολλούς νέους πελάτες. Θα αποκτήσουν και νέο συνοδοιπόρο, έναν σεφ, τον Κούνεο που θα τους "ανοίξει" την όρεξη. 

Με το βιβλίο αυτό και μέσα από τις λεπτομερείς περιγραφές της συγγραφέας, ο αναγνώστης θα γίνει επιβάτης του πλωτού βιβλιοπωλείου, θα γνωρίσει μέσα από τις αναφορές του Περντί, βιβλία που ίσως να μην είχε ακούσει, θα μάθει για την Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Μικρών Συναισθημάτων, που ετοιμάζει ο Περντί, θα ταξιδέψει στα γαλλικά τοπία, θα γευτεί ιδιαίτερες συνταγές από την κουζίνα της Προβηγκίας καθώς και το ιδιαίτερο κρασί με το όνομα Manon.  

Παρά τις εκτενείς περιγραφές, που ίσως να κουράσουν, το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο κρύβεται στο τέλος του, λίγες σελίδες μετά το λυτρωτικό φινάλε για το Περντί. Εκεί παρουσιάζονται κάποιες ιδιαίτερες συνταγές της περιοχής, που με τα αρώματα και τα χρώματα τους, αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της Προβηγκίας. Μετά τα φαγητά της Προβηγκίας, παρατίθενται το Λογοτεχνικό Κουτί Πρώτων Βοηθειών του Ζαν Περντί. Ένα κουτί γεμάτο αναφορές σε 26 βιβλία, με θεραπευτική ιδιότητα το καθένα. 

Εν κατακλείδι, το «Το μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο», είναι ένα όμορφο βιβλίο με πολλά συναισθήματα αλλά και μηνύματα που αφορούν τη ζωή, το βιβλίο, τις φιλίες και γενικότερα τις σχέσεις. Ο χαρακτήρας του Περντί σίγουρα θα σας κερδίσει. 

Αποσπάσματα του βιβλίου που ξεχώρισα
το βιβλίο είναι γιατρός και φάρμακο μαζί. Κάνει διάγνωση ενώ παράλληλα προσφέρει θεραπεία.
Τι χρέος έχουμε απέναντι σε εκείνους που φεύγουν;...Να τους κρατήσουμε μέσα μας - αυτό είναι το χρέος μας. Τους κουβαλάμε όλους μέσα μας και τους νεκρούς μας και τους διαλυμένους έρωτες μας. Χωρίς εκείνους δεν είμαστε ολόκληροι. Αν αρχίσουμε να ξεχνάμε ή να απαρνιόμαστε αυτούς που έχουμε χάσει, τότε παύουμε κι εμείς να υπάρχουμε. 
Όσο γερνάει ο άνθρωπος, τόσο πιο πολύ θέλει να έχει δίπλα του κάποιον που να μπορεί να μιλάει και να γελάει μαζί του.  
Πλοκή: Ο κύριος Περντί είναι «λογοτεχνικός φαρμακοποιός». Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του, στις όχθες του Σηκουάνα, συνταγογραφεί μυθιστορήματα για κάθε δυσκολία της ζωής –προτείνει στους πελάτες του βιβλία που θα γιατρέψουν τις ψυχές τους. Τον μόνο που δεν μπορεί να γιατρέψει είναι τον εαυτό του αφού εξακολουθεί να τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης του αγάπης που εξαφανίστηκε πριν από είκοσι ένα χρόνια, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα. Ένα γράμμα που εκείνος δεν άνοιξε ποτέ. Αυτό το καλοκαίρι ο κύριος Περντί μπαίνει επιτέλους στον πειρασμό να διαβάσει το γράμμα –και τότε τα πάντα αλλάζουν. Σηκώνει άγκυρα και φεύγει για τον νότο της Γαλλίας. Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ, θα κάνει ένα ταξίδι στην καρδιά της Προβηγκίας. Ένα ταξίδι πίσω στις αναμνήσεις, κι από εκεί ξανά στη ζωή…


3 στα 5

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.