Book Review: Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ - Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου

Η Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Αφρικανική νύχτα»το οποίο και κυκλοφόρησε το 1994, από τις εκδόσεις ΛιβάνηΤο 1999 μετακομίζει στις Εκδόσεις Άγκυρα όπου και κυκλοφορεί τρία βιβλία. Βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από εκδόσεις Πατάκη, Ωκεανίδα και Διόπτρα. Από το 2014, ανήκει στις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Το «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ» είναι συνολικά το δωδέκατο προσωπικό της μυθιστόρημα, για ενήλικες. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου
β) Τίτλος: Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ
γ) Έτος Έκδοσης: 2016
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Ένα βιβλίο που ήθελα από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, ήρθε τελικώς στα χέρια μου, δύο χρόνια μετά. Προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέας, δεν είχα διαβάσει ξανά και αυτό γιατί δεν έτυχε. Το «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ», είναι στην ουσία η πρώτη μου επαφή-γνωριμία με τη συγγραφέα Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου. Αν και τα κοινωνικά βιβλία, δεν είναι πολύ του γούστου μου, μπορώ να πω πως όσα έχω διαβάσει ήταν αρκετά καλά. Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών των βιβλίων, προέρχονταν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το εξώφυλλο του, προσωπικά, ήταν αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Αρκετά φθινοπωρινό θα έλεγα, για αυτό επέλεξα να το διαβάσω και την συγκεκριμένη εποχή. Το καλό είναι ότι η ανάγνωση του βιβλίου συνοδευόταν με το κατάλληλο ρόφημα (ζεστό τσάι) αλλά και τον κατάλληλο σελιδοδείκτη. 

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Γιολάντα Θεοδωρίδη, γόνος μιας ευκατάστατης οικονομικά οικογένειας. Η οικογένεια της διαθέτει επιχειρήσεις στο Βόλο παρόλα αυτά το όνειρο της Γιολάντα δεν είναι να δουλέψει σε αυτές, όπως θέλει ο πατέρας της. Το όνειρο της είναι η μουσική και ο χορός. Έτσι θα πάρει απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω της, οικογένεια και τον παιδικό της φίλο Στέφανο, για να ακολουθήσει το όνειρο της και να κατακτήσει τις μουσικές σκηνές όλου του κόσμου. Η Μουσική Ακαδημία Laban Dance Centre, είναι η αρχή αυτού του ονείρου της. Όταν όμως ένας έρωτας της χτυπήσει την πόρτα, το όνειρο θα γίνει εφιάλτης. Η Γιολάντα, κόντρα σε οικογένεια και φίλους, θα παντρευτεί τελικά τον έρωτα της που ακούει στο όνομα Νίκος Αστεριάδης. Δεν γνωρίζει όμως ότι μετά το γάμο της από μια δυναμική προσωπικότητα και καταξιωμένη χορεύτρια θα γίνει σκιά του εαυτού της. Ο σύζυγος της θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του πεθερού του, θα αναλάβει τις επιχειρήσεις, θα αποκλείσει την Γιολάντα από τον οικογενειακό της και φιλικό περίγυρο και εν ολίγοις την εξουσιάζει σε σημείο να σηκώσει χέρι πάνω της. Η ζωή της Γιολάντα όμως δεν θα γίνει καλύτερη ούτε μετά τον ερχομό της κόρης τους. Η απαγωγή της μικρής, θα φέρει την Γιολάντα εκτός ελέγχου κι ένα τραγικό συμβάν, θα είναι καταλυτικό για την ίδια της τη ζωή, αφού θα βρεθεί στη φυλακή. Ο Στέφανος, δικηγόρος πλέον, θα αναλάβει τόσο την υπόθεση όσο και την ανεύρεση της μικρής της κόρης. Τα αποτελέσματα του δικαστηρίου, θα φέρουν την κάθαρση για όλους. Ποιος είναι ο Νίκος Αστεριάδης και τι τον οδήγησε να γίνει αυτό που έγινε; Τι θα γινόταν αν ήξερε αλλιώς να αγαπάει; Θα καταφέρει η Γιολάντα να βρει τον παλιό της εαυτό; Τι θα γινόταν αν ήξερε κι εκείνη με τη σειρά της να αγαπήσει κάποιον άλλον, που έτρεφε συναισθήματα για εκείνη από καιρό; 

Η ιστορία του βιβλίου, ξεκινάει με τη πρωταγωνίστρια να βρίσκεται πίσω από τις φυλακές και να αφηγείται τη ζωή της. Μέσα από την αφήγηση της ηρωίδας, η συγγραφέας Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου, καταπιάνεται με ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αυτή της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, είτε αυτή είναι λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε σωματική. 

Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, η συγγραφέας, με την ιστορία που παρουσιάζει, κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τους ήρωες της, να τους αγαπήσει αλλά και να τους δώσει έστω και στο τέλος, άφεση αμαρτιών. Η συγγραφέας με την απλή γραφή της, δεν πλατειάζει, σκιαγραφεί πολύ ωραία τους χαρακτήρες της ιστορίας ενώ οι περιγραφές της είναι αρκετά παραστατικές και έντονες. 

Γιατί όλοι θα είχαν πράξει αλλιώς, αν ήξεραν αλλιώς να αγαπούν. Ο τίτλος του βιβλίου άλλωστε, είναι αρκετά διφορούμενος ως προς την αγάπη. Θα ήταν αλλιώς αν ήξερε να αγαπάει η Γιολάντα τον Στέφανο. Θα ήταν αλλιώς αν ο Νίκος μάθαινε να αγαπάει τη Γιολάντα, και δεν ήταν ο σκοπός του τα λεφτά της. Ίσως να μην του έδειξε ποτέ κανείς πως να αγαπάει πραγματικά. 

Εν κατακλείδι, το «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ», είναι μια καλογραμμένη ιστορία που θα μας αφυπνίσει όλους με τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει καθώς και με τους προβληματισμούς που μας θέτει. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση, ποικίλα συναισθήματα, καταιγιστικές εξελίξεις και ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα για την γυναικεία κακοποίηση κυρίως μέσα στο γάμο. 

Απόσπασμα του βιβλίου που ξεχώρισα
Τα θύματα είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γείτονες του πάνω ή του κάτω ορόφου, τα συναντάμε καθημερινά στις σκάλες, στον ανελκυστήρα, χαιρετούν με χαμόγελο, κι εμείς, που γνωρίζουμε, δε μιλάμε γιατί δε μας αφορά...Μόνο ο οίκτος που κρέμεται από το βλέμμα μας γίνεται λιμνούλα που μέσα κολυμπούν ολόλευκα νούφαρα, κι σκορπούν άρωμα παρηγοριάς.

Πλοκή: Το πάθος της για τον χορό κράτησε τη Γιολάντα μακριά από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, παρόλο που ήταν βαθιά επιθυμία του πατέρα της να τον διαδεχθεί. Προτίμησε να ακολουθήσει το όνειρό της: Μουσική Ακαδημία, Laban Dance Centre, και μετά… κατάκτηση όλων των μουσικών σκηνών του κόσμου! Μα ένας κεραυνοβόλος έρωτας ορμά σαν τυφώνας στον δρόμο της εκτροχιάζοντας τη ζωή της και θέτοντας υπό αίρεση τους στόχους της. Ένας έρωτας αντιφατικός, επίμονος, αντίθετος προς τις αρχές της, ένας έρωτας εκμαυλιστής την εξουσιάζει, κι αυτή, ανυπεράσπιστη, ακολουθεί πειθήνια τις προσταγές του. Τι είναι εκείνο που κάνει μια γυναίκα έξυπνη, χαρισματική και επιτυχημένη να αισθάνεται μπερδεμένη και ανασφαλής; Γιατί η Γιολάντα έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στις δικές της αξίες, και αφέθηκε να εγκλωβιστεί μέσα σ’ αυτό που πίστευε πως είναι ευτυχία; Απ’ όλους τους δικούς της ανθρώπους μόνο ο παιδικός της φίλος Στέφανος μπόρεσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτής της σχέσης, γιατί μόνο αυτός ήταν ικανός να της προσφέρει την αγάπη που της άξιζε. Η κάθαρση θα είναι για όλους τραγική…


3 στα 5

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.