Book Review: Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ - Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου

16 Νοε 2018

Η Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Αφρικανική νύχτα»το οποίο και κυκλοφόρησε το 1994, από τις εκδόσεις ΛιβάνηΤο 1999 μετακομίζει στις Εκδόσεις Άγκυρα όπου και κυκλοφορεί τρία βιβλία. Βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από εκδόσεις Πατάκη, Ωκεανίδα και Διόπτρα. Από το 2014, ανήκει στις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Το «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ» είναι συνολικά το δωδέκατο προσωπικό της μυθιστόρημα, για ενήλικες. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου
β) Τίτλος: Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ
γ) Έτος Έκδοσης: 2016
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Ένα βιβλίο που ήθελα από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, ήρθε τελικώς στα χέρια μου, δύο χρόνια μετά. Προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέας, δεν είχα διαβάσει ξανά και αυτό γιατί δεν έτυχε. Το «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ», είναι στην ουσία η πρώτη μου επαφή-γνωριμία με τη συγγραφέα Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου. Αν και τα κοινωνικά βιβλία, δεν είναι πολύ του γούστου μου, μπορώ να πω πως όσα έχω διαβάσει ήταν αρκετά καλά. Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών των βιβλίων, προέρχονταν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το εξώφυλλο του, προσωπικά, ήταν αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Αρκετά φθινοπωρινό θα έλεγα, για αυτό επέλεξα να το διαβάσω και την συγκεκριμένη εποχή. Το καλό είναι ότι η ανάγνωση του βιβλίου συνοδευόταν με το κατάλληλο ρόφημα (ζεστό τσάι) αλλά και τον κατάλληλο σελιδοδείκτη. 

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Γιολάντα Θεοδωρίδη, γόνος μιας ευκατάστατης οικονομικά οικογένειας. Η οικογένεια της διαθέτει επιχειρήσεις στο Βόλο παρόλα αυτά το όνειρο της Γιολάντα δεν είναι να δουλέψει σε αυτές, όπως θέλει ο πατέρας της. Το όνειρο της είναι η μουσική και ο χορός. Έτσι θα πάρει απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω της, οικογένεια και τον παιδικό της φίλο Στέφανο, για να ακολουθήσει το όνειρο της και να κατακτήσει τις μουσικές σκηνές όλου του κόσμου. Η Μουσική Ακαδημία Laban Dance Centre, είναι η αρχή αυτού του ονείρου της. Όταν όμως ένας έρωτας της χτυπήσει την πόρτα, το όνειρο θα γίνει εφιάλτης. Η Γιολάντα, κόντρα σε οικογένεια και φίλους, θα παντρευτεί τελικά τον έρωτα της που ακούει στο όνομα Νίκος Αστεριάδης. Δεν γνωρίζει όμως ότι μετά το γάμο της από μια δυναμική προσωπικότητα και καταξιωμένη χορεύτρια θα γίνει σκιά του εαυτού της. Ο σύζυγος της θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του πεθερού του, θα αναλάβει τις επιχειρήσεις, θα αποκλείσει την Γιολάντα από τον οικογενειακό της και φιλικό περίγυρο και εν ολίγοις την εξουσιάζει σε σημείο να σηκώσει χέρι πάνω της. Η ζωή της Γιολάντα όμως δεν θα γίνει καλύτερη ούτε μετά τον ερχομό της κόρης τους. Η απαγωγή της μικρής, θα φέρει την Γιολάντα εκτός ελέγχου κι ένα τραγικό συμβάν, θα είναι καταλυτικό για την ίδια της τη ζωή, αφού θα βρεθεί στη φυλακή. Ο Στέφανος, δικηγόρος πλέον, θα αναλάβει τόσο την υπόθεση όσο και την ανεύρεση της μικρής της κόρης. Τα αποτελέσματα του δικαστηρίου, θα φέρουν την κάθαρση για όλους. Ποιος είναι ο Νίκος Αστεριάδης και τι τον οδήγησε να γίνει αυτό που έγινε; Τι θα γινόταν αν ήξερε αλλιώς να αγαπάει; Θα καταφέρει η Γιολάντα να βρει τον παλιό της εαυτό; Τι θα γινόταν αν ήξερε κι εκείνη με τη σειρά της να αγαπήσει κάποιον άλλον, που έτρεφε συναισθήματα για εκείνη από καιρό; 

Η ιστορία του βιβλίου, ξεκινάει με τη πρωταγωνίστρια να βρίσκεται πίσω από τις φυλακές και να αφηγείται τη ζωή της. Μέσα από την αφήγηση της ηρωίδας, η συγγραφέας Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου, καταπιάνεται με ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αυτή της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, είτε αυτή είναι λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε σωματική. 

Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, η συγγραφέας, με την ιστορία που παρουσιάζει, κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τους ήρωες της, να τους αγαπήσει αλλά και να τους δώσει έστω και στο τέλος, άφεση αμαρτιών. Η συγγραφέας με την απλή γραφή της, δεν πλατειάζει, σκιαγραφεί πολύ ωραία τους χαρακτήρες της ιστορίας ενώ οι περιγραφές της είναι αρκετά παραστατικές και έντονες. 

Γιατί όλοι θα είχαν πράξει αλλιώς, αν ήξεραν αλλιώς να αγαπούν. Ο τίτλος του βιβλίου άλλωστε, είναι αρκετά διφορούμενος ως προς την αγάπη. Θα ήταν αλλιώς αν ήξερε να αγαπάει η Γιολάντα τον Στέφανο. Θα ήταν αλλιώς αν ο Νίκος μάθαινε να αγαπάει τη Γιολάντα, και δεν ήταν ο σκοπός του τα λεφτά της. Ίσως να μην του έδειξε ποτέ κανείς πως να αγαπάει πραγματικά. 

Εν κατακλείδι, το «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ», είναι μια καλογραμμένη ιστορία που θα μας αφυπνίσει όλους με τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει καθώς και με τους προβληματισμούς που μας θέτει. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση, ποικίλα συναισθήματα, καταιγιστικές εξελίξεις και ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα για την γυναικεία κακοποίηση κυρίως μέσα στο γάμο. 

Απόσπασμα του βιβλίου που ξεχώρισα
Τα θύματα είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γείτονες του πάνω ή του κάτω ορόφου, τα συναντάμε καθημερινά στις σκάλες, στον ανελκυστήρα, χαιρετούν με χαμόγελο, κι εμείς, που γνωρίζουμε, δε μιλάμε γιατί δε μας αφορά...Μόνο ο οίκτος που κρέμεται από το βλέμμα μας γίνεται λιμνούλα που μέσα κολυμπούν ολόλευκα νούφαρα, κι σκορπούν άρωμα παρηγοριάς.

Πλοκή: Το πάθος της για τον χορό κράτησε τη Γιολάντα μακριά από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, παρόλο που ήταν βαθιά επιθυμία του πατέρα της να τον διαδεχθεί. Προτίμησε να ακολουθήσει το όνειρό της: Μουσική Ακαδημία, Laban Dance Centre, και μετά… κατάκτηση όλων των μουσικών σκηνών του κόσμου! Μα ένας κεραυνοβόλος έρωτας ορμά σαν τυφώνας στον δρόμο της εκτροχιάζοντας τη ζωή της και θέτοντας υπό αίρεση τους στόχους της. Ένας έρωτας αντιφατικός, επίμονος, αντίθετος προς τις αρχές της, ένας έρωτας εκμαυλιστής την εξουσιάζει, κι αυτή, ανυπεράσπιστη, ακολουθεί πειθήνια τις προσταγές του. Τι είναι εκείνο που κάνει μια γυναίκα έξυπνη, χαρισματική και επιτυχημένη να αισθάνεται μπερδεμένη και ανασφαλής; Γιατί η Γιολάντα έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στις δικές της αξίες, και αφέθηκε να εγκλωβιστεί μέσα σ’ αυτό που πίστευε πως είναι ευτυχία; Απ’ όλους τους δικούς της ανθρώπους μόνο ο παιδικός της φίλος Στέφανος μπόρεσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτής της σχέσης, γιατί μόνο αυτός ήταν ικανός να της προσφέρει την αγάπη που της άξιζε. Η κάθαρση θα είναι για όλους τραγική…


3 στα 5
Tο «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ», είναι μια ιστορία που θα μας αφυπνίσει όλους με τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει καθώς και με τους προβληματισμούς που μας θέτει. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση, ποικίλα συναισθήματα, καταιγιστικές εξελίξεις και ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα για την γυναικεία κακοποίηση. Κυκλοφορεί από @psichogiosbooks. 📚 Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο, στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#psichogiosbooks#psichogios#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#psichogiospublications#βιβλιοστιγμές#bookandcoffee#mikelcoffee#kafeskaivivlia#readgreekauthors
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις

* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (21) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (402) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (154) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (29) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (258) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (242) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (1) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (28) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (45) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (38) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)