Γιώργος Δάμτσιος & Μάριος Δημητριάδης μιλάνε για το «The Metal Chapters»

16 Ιουν 2018

Ο Γιώργος Δάμτσιος και ο Μάριος Δημητριάδης, συστήθηκαν στο αναγνωστικό κοινό μέσα από μυθιστορήματα και συλλογικά έργα μυστηρίου, τρόμου και φαντασίας, που κυκλοφόρησαν από διάφορους εκδοτικούς. Οι δύο τους αποτελούν ιδρυτικά μέλη του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria ενώ παράλληλα αρθρογραφούν σε γνωστά site ανάμεσα σε αυτά και το nyctophilia.gr. Το βιβλίο «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» είναι το πρώτο μυθιστόρημα, που συναντάει κανείς το συγγραφικό δίδυμο Δάμτσιος-Δημητριάδης, οι οποίοι και ήρθαν για να μείνουν στην ελληνική λογοτεχνία μυστηρίου, τρόμου και φαντασίας. Το συγγραφικό δίδυμο, συνεργάζεται για δεύτερη φορά σε ένα διαφορετικό μουσικό - λογοτεχνικό project με τίτλο «The Metal Chapters. Volume One».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ιστορίες κρύβονται πίσω από τους στίχους των αγαπημένων σας τραγουδιών; Τι θα έγραφε ο στιχουργός αν είχε το περιθώριο να αναπτύξει περισσότερο τη σκέψη του; Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου αποφάσισαν να το εξερευνήσουν. Ήρθαν έτσι σε επαφή με τις μεγαλύτερες ελληνικές metal μπάντες και σε συνεργασία μαζί τους δημιούργησαν δέκα ιστορίες βασισμένες σε τραγούδια τους. Στο βιβλίο αυτό δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να κάνει ολοκληρωμένα τη σύνδεση, αφού δίπλα στις ιστορίες υπάρχουν και οι στίχοι, ενώ στο ένθετο CD φιλοξενούνται και τα αντίστοιχα τραγούδια. Μεγάλος guest του βιβλίου είναι ο συγγραφέας Graham Masterton. Συμμετέχει με ένα δικό του διήγημα, για το οποίο οι δύο συγγραφείς έκαναν ουσιαστικά το αντίθετο: πήραν τις κιθάρες τους και δημιούργησαν ένα τραγούδι, βασισμένο στην ιστορία.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου, καθώς και την μετεγγραφή τόσο του Μάριου Δημητριάδη όσο και του Γιώργου Δάμτσιου, στις εκδόσεις Bell, έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις στους δύο συγγραφείς, μετά και από συνομιλία μας. Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω και τους δύο συγγραφείς, για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησαν. Την άποψη μου για το βιβλίο μπορείτε να την βρείτε εδώ.   

1. Το «The Metal Chapters. Volume One» πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο το οποίο συγγράφετε μαζί και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Πως προέκυψε για δεύτερη φορά αυτή η συνεργασία; 
Γ.Δ. Η αρχική ιδέα ήταν του Μάριου και είχε γεννηθεί αρκετό καιρό πριν. Όπως κάνουμε πάντα, όταν την έριξε στο τραπέζι εγώ έβαλα μέσα τις δικές μου πινελιές. Από εκεί και πέρα αρχίσαμε το κλασικό μας «χόμπι», να τηλεφωνιόμαστε δηλαδή καθημερινά, μέχρις ότου να βρούμε αυτό που κατά την κοινή μας άποψη θα ήταν το ιδανικότερο για το όλο 
πρότζεκτ.

2. Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το νέο σας βιβλίο, με τον τίτλο «The Metal Chapters. Volume One»;
Μ.Δ.
Δεν υπήρχε συγκεκριμένη αφορμή. Κάποια στιγμή είπα την ιδέα μου στον Γιώργο και αρχίσαμε να την δουλεύουμε. Απλά περιμέναμε να έρθει η ώρα της, μιας και έχουμε μονίμως πολλά πράγματα στα σκαριά. Είχαμε κάνει ήδη την αρχή άλλωστε με το συνεργατικό μυθιστόρημα οπότε δεν ήταν πρωτόγνωρο για μας.



3. Πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του project αυτού, δεδομένου ότι έπρεπε πρώτα να έρθετε σε επαφή και με τις metal μπάντες; 
Γ.Δ. Ήταν με διαφορά ό,τι δυσκολότερο και απαιτητικότερο έχουμε στήσει μέχρι τώρα. Οι μπάντες αποδείχθηκαν θετικές και πρόθυμες πέρα από κάθε μας πρόβλεψη, αλλά από εκεί και πέρα έπρεπε να περάσουμε από πολλές δυσκολίες. Σχεδόν όλες τους ανήκουν σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες με έδρα το εξωτερικό και έπρεπε να μας δώσουν την άδεια χρήσης. Πέραν αυτού, τα τραγούδια έχουν πνευματικά δικαιώματα και όλα τους ανήκαν σε εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων που εδρεύουν επίσης στο εξωτερικό. Έπρεπε να πάρουμε και από αυτές άδεια. 

Μ.Δ. Και η δουλειά δεν τελείωσε εκεί καθώς έπρεπε να μιλήσουμε με την κάθε μπάντα ώστε να συζητήσουμε για το πώς θα στήσουμε την ιστορία του κάθε τραγουδιού μιας και βασίζονται στους στίχους. Επίσης μας πήρε πολύ χρόνο να στήσουμε και το τραγούδι που γράψαμε οι ίδιοι, καθώς έπρεπε να συνεννοηθούμε με πολλούς μουσικούς οι οποίοι συμμετέχουν στην μπάντα που φτιάξαμε και να μπορέσει όλο αυτό να υλοποιηθεί τέλεια.



4. Πείτε μας λίγα λόγια για το «The Metal Chapters. Volume One». 
Μ.Δ. Με λίγα λόγια το «The Metal Chapters. Volume One» είναι ένα βιβλίο στο οποίο έχουμε γράψει δέκα διηγήματα βασισμένα στους στίχους τραγουδιών δέκα πολύ γνωστών metal συγκροτημάτων της χώρας με παγκόσμια εμβέλεια. Σε αυτό συμμετέχουν αρκετοί guests με τον δικό του τρόπο ο καθένας. 

5. Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Graham Masterton; 
Γ.Δ. Ο Μάριος εκτός από πολύ καλός συγγραφέας είναι και εξαιρετικός μουσικός, οπότε είχαμε τη δυνατότητα, όπως αναφέραμε και πιο πριν, να συνθέσουμε και τραγούδι! Κάπου εκεί του πέταξα λοιπόν την ιδέα να καλέσουμε κάποιον διάσημο συγγραφέα να συμμετάσχει στο πρότζεκτ, κάνοντας ουσιαστικά το αντίθετο απ’ ό,τι με τα συγκροτήματα. Ο Masterton ήταν η πρώτη μας σκέψη, αφού είχαμε ήδη κάποιες επαφές μαζί του και είχαμε διαπιστώσει ότι ήταν απίστευτα προσιτός και εξαιρετικός άνθρωπος! 

6. Υπάρχει κάποιο διήγημα που να ξεχωρίσατε, είτε δικό σας είτε όχι; 
Μ.Δ. Προσωπικά μου αρέσουν όλα εξίσου το ίδιο. Κινούνται γενικά σε διαφορετικά είδη και το καθένα έχει κάτι ιδιαίτερο να δώσει. 

7. Ήταν εύκολο και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γράψετε εσείς το τραγούδι για την bonus ιστορία, του Graham Masterton; 
Μ.Δ. Ο Γιώργος έγραψε κάποιους πολύ καταπληκτικούς στίχους βασισμένους στην ιστορία του Ex-Voto και εγώ συνέθεσα την μουσική μέσα σε μια ώρα. Ο φίλος μας Roger Rovento μας βοήθησε στη μελοποίηση και στο στήσιμο του τραγουδιού. Αυτό που χρειάστηκε χρόνο ήταν η συνεννόηση με τους μουσικούς που συμμετείχαν καθώς και η τελική μίξη του κομματιού. 

8. Από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας διαφορετικής μουσικο-λογοτεχνικής συλλογής που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και χαίρει θερμής ανταπόκρισης. Αναμένεται και δεύτερο μέρος και αν ναι πότε θα κυκλοφορήσει; 
Γ.Δ. Έχουμε σκοπό να το συνεχίσουμε και να το φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται! Αυτές τις μέρες μάλιστα έχουμε μπει με τον Μάριο στο βασικό στάδιο προγραμματισμού, πράγμα που σημαίνει ότι αναλύουμε τι θέλουμε και τι δεν θα κρατήσουμε για το δεύτερο μέρος από τη δομή του πρώτου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα δυνατότερο αποτέλεσμα. Ακόμα δεν έχουμε ορίσει το πλήρες χρονικό πλαίσιο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο μέρος θα είναι εντελώς έτοιμο κάπου στα μισά του 2019. 

9. Θα ενώνατε για τρίτη φορά τις δυνάμεις σας, για ένα ακόμη σκοτεινό ή/και αστυνομικό μυθιστόρημα; 
Μ.Δ. Τα άμεσα σχέδιά μας, στα πλαίσια της συνεργασίας μας είναι το ‘’The Metal Chapters. Volume Two’’. Όσο για κάποιο άλλο μυθιστόρημα, ποτέ δεν ξέρεις… όλα είναι πιθανά. Το μέλλον θα δείξει. 

Γ.Δ. Συνήθως αρκεί να πετάξει ένας από εμάς μια στιγμιαία ιδέα… οπότε μπορεί στο εντελώς ξαφνικό να ανακοινώσουμε κάτι, για το οποίο τώρα δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχει! 

10. Ποια τα επόμενα επαγγελματικά συγγραφικά σας σχέδια; 
Γ.Δ. Για μένα φέτος η χρονιά έμελλε να είναι πολύ δυνατή συγγραφικά. Μετά το The Metal Chapters Vol. 1, ακολουθεί μια συλλογή διηγημάτων που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από τις εκδόσεις Λυκόφως, ενώ τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσω και το επόμενο μυθιστόρημά μου, σε τελείως διαφορετικό στυλ απ’ ό,τι μέχρι τώρα, από τις Εκδόσεις BELL. 

Μ.Δ. Μετά το The Metal Chapters Vol. 1 ακολουθεί το επόμενό μου μυθιστόρημα το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τις Εκδόσεις BELL και θα ακολουθεί και πάλι τα σκοτεινά μονοπάτια στα οποία κινούμαι συγγραφικά. Θεωρώ πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε μαζί με τον Γιώργο στις Εκδόσεις BELL καθώς ξεκινάει για μας μια νέα σημαντική εποχή.

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (18) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (17) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (62) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (45) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (26) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (401) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (10) Βιβλιοπωλεία (5) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (32) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (153) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (28) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (50) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (2) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (24) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (2) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (1) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (175) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (16) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (25) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (257) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (41) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (34) Θρακιώτικη ποίηση (13) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (34) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (241) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (35) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (15) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (1) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (8) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (20) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (14) Περί ορέξεως (38) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (112) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (19) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (98) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (161) Ταξίδια (12) Τέχνες (8) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (27) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (22) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (32) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (2) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (4) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (44) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (37) NetflixReview (36) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (23) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (37) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)